Het bedrijf Zelfstroom houdt momenteel een actie in de wijk voor de huur van zonnepanelen. Bij een eerdere actie kwamen hierover veel vragen. Wijkambassadeur Marc Koene zette toen een aantal zaken op een rijtje die we hier nog even herhalen. Plus een review van Kassa:

Zonnepanelen huren bij Zelfstroom

Diverse bewoners hebben ons als Wijkambassadeur energiebesparing en duurzame energie in de Merenwijk gevraagd of zonnepanelen huren bij Zelfstroom een goed idee is. Zelfstroom heeft onlangs een reclamebrochure verspreid in de wijk. Zelf hebben wij geen ervaring met het huren van zonnepanelen en Zelfstroom. Op internet zijn wel enkele tientallen klantbeoordelingen te vinden. Daaruit valt één en ander op te maken.

60 – 75 % reviews is positief. Zelfstroom zelf claims een klanttevredenheid van 8,9 en dat 96% van de klanten de diensten zou aanbevelen aan vrienden en bekenden. De negatieve reviews noemen een aantal nadelen:
– Je gaat zonnepanelen huren bij Zelfstroom en stapt daarmee over naar Zelfstroom als energieleverancier, ook voor gas. Belangrijk dus om de gasprijs te vergelijken met andere leveranciers.
– De offerteaanvraag is niet vrijblijvend, meer een voorlopige overeenkomst, waar je alleen tegen een vergoeding van € 100 vanaf kunt.
– De huurprijs is best pittig. Om een idee te krijgen zou je de prijs kunnen vergelijken met een duurzaamheidslening bij SVn. Dat is een overheidsregeling waarmee bewoners tegen 1,6% rente een lening kunnen afsluiten voor het verduurzamen van hun woning. De site van SVn heeft een calculator waarmee je het leenbedrag omrekent naar bruto maandlasten (rente en aflossing).

– Het contract is niet tussentijds opzegbaar. Betekent dat je afhankelijk bent van de volgende bewoner als je je huis verkoopt of anders een hoge afkoopsom of verhuiskosten betaalt. Ook betekent het dat Zelfstroom de vrijheid heeft stroom en gasprijzen aan te passen, zonder dat je naar een andere energieleverancier kunt overstappen. Klantreviews melden dit overigens niet.
– De opbrengstgarantie heeft een flinke adder onder het gras. Als de stroomopbrengst tegenvalt moet je bijbetalen in plaats van dat je geld terug krijgt. Pas bij een afwijking van 15% naar beneden gaat de opbrengstgarantie in.
– De service bij bestellen is beter en sneller dan bij problemen en klachten.
Al met al zijn er best tevreden klanten, maar de meeste daarvan in het eerste jaar net na aanschaf. Huren bij Zelfstroom is 17 % duurder dan zelf kopen bij Essent met een duurzaamheidslening. Dan moet je één en ander wel zelf regelen. Het scheelt € 1.362 over de looptijd van 10 jaar.
De ervaring is dat de opbrengst van zonnepanelen na een paar jaar langzaam minder wordt. Ervaringen van klanten die het hele contract hebben uitgediend zijn er natuurlijk nog niet.

Reviews:
https://kassa.bnnvara.nl/…/is-zelfstroom-een-betrouwbaar-be…
https://www.ervaringensite.nl/…/zelfstroom-ervaringen-revie…
https://nederlandreview.nl/…/zelfstroom-ervaringen-beoordel…