Isoleren, kierdichting, groene energie, zonnepanelen, warmtepompen; er ontstaan momenteel in hoog tempo nieuwe technieken om je huis te verduurzamen. Duurzame Energie Merenwijk verzamelt zoveel mogelijk kennis die je kunt toepassen in je eigen woning. Je kunt dit lezen in deze webpaginas of in een presentatie gegeven op een workshop van ons duurzame energie festival.

Trailer; Je huis verduurzamen, waar begin je?                                Oud Wijkambassadeur Merenwijk Marc Koene vertelt…

 

Informatie over Merenwijk woningtypes

Voor alle woningtypes zijn analyses uitgevoerd en maatwerkadviezen opgesteld. Zie hieronder de kaart van de Merenwijk met verschillende kleuren per typehuis. Klik op de kaart op een typehuis om daar informatie over te krijgen. Meer informatie hierover in de paginas Dossiers per woningtype.

Dynamische kaart met informatie over verduurzamen per woningtype inclusief links naar rapporten en contact. Klik op een gekleurd typehuis om daar informatie over te krijgen. Mist er een adviesrapport of contactpersoon voor jouw huizetype? Meldt je aan bij Peter Engbers via duurzameenergiemerenwijk@gmail.com om je of jouw huis aan te melden voor een detail analyse en advies.

 

Stappen in het verduurzamen van je huis.

Voordat je aan de slag gaat is het goed om eerst een aantal punten door te nemen. Deze stappen zijn uitgelegd in een serie korte clips onder aan deze pagina. Je kunt ze ook zien op ons YouTube kanaal. De DEM energiecoaches zijn er om je te helpen met deze stappen.

1. Wat is je doel?

Het is zinvol om je eerst af te vragen wat je wilt bereiken met het verduurzamen van je huis. Zie hier een aantal logische opties. Het kan heel goed een combinatie zijn van een aantal doelen.

 1. Energie gebruik en kosten verlagen
 2. Comfort verhogen
 3. Duurzaamheids voetprint verbeteren
 4. CO2 uitstoot verminderen
 5. Maatregelen moeten efficiënt zijn (redelijke terugverdientijd) of geld maakt niet uit
 6. Klein of groot budget
 7. Ideaal doelen behalen:
  1. CO2 neutraal
  2. Energie neutraal (NOM huis)
  3. Energie kosten neutraal
  4. Van het gas af

2. Bepaal je verwarmings concept en logica van je huis

Trias Energetica. Voor het verduurzamen van je huis geeft de Trias Energetica zinvolle stappen en een logische volgorde:

 1. Beperk je energieverbruik door te besparen en te isoleren (vloer-, muur- en dakisolatie) en kleine verbetermaatregelen (b.v. tocht bestrijden, leidingisolatie).
 2. Gebruik duurzame energie voor warmte en elektriciteit (b.v. met zonnepanelen).
 3. Gebruik de energie die je nodig hebt zo efficient mogelijk.

Totaal concept huis met verlies warmte door buitenschil. Het is goed om je te realiseren dat alle warmteverlies voornamelijk door buitenschil van het huis gaat. Dus is het belangrijk vooral je buitenschil (vloer begane grond, buitenmuren, ruiten, en dak) goed te isoleren.

Gebruik van (slaap)kamers, studiekamer, voorruimtes, zolder.  Als je een bepaalde ruimte niet of weinig gebruikt hoef je die dus niet te verwarmen en helpt het om de deur en muren naar die ruimte beter te isoleren. Dan word die ruimte wel kouder, maar dan verlies je wel minder warmte naar buiten. Het warmteverlies over een element (ruit, muur, dak) is namelijk evenredig met het oppervlakte, het temperatuur verschil, en de isolatie coefficient.

3. Maak een analyse van je huis en energieverbruik

Als je je huis energiezuiniger wilt maken, kan het je al snel duizelen van de vele opties die worden aangeprezen. Om te bepalen wat in jouw geval zinvolle stappen zijn, is het handig om meer te weten over je huis (en hoe je er in leeft). Daarom raden we aan om eerst een energie-analyse van je huis te maken want bijna alles in ons huis kost energie. Maar hoe veel energie? Is dat veel? Kijk hier naar een leuk filmpje dat uitlegt hoeveel energie verschillende activiteiten in huis kosten.

Je energieverbruik. Is mijn verbruik hoog?  Vergelijk jouw energieverbruik met andere woningen in de Merenwijk en zie of je veel gebruikt en dus veel mogelijkheden hebt om energie te besparen. Nuttig om te weten: isoleren en zonnepanelen plaatsen zijn bijna áltijd goede maatregelen die zichzelf terugverdienen.

Waar zijn de grootste warmte verliezen?

Met warmtefoto’s aan de buitenkant van je huis kun je zien waar de warmte uit je huis ontsnapt. Warmtefoto’s maken heeft wel wat voeten in de aarde voor de bewoner. Het is belangrijk dat de hele woning de 12 uur voorafgaand aan het fotomoment op 20-21 C verwarmd wordt. Dan zijn de muren goed verzadigd van de warmte en kan aan de buitenkant van het huis slechte isolatie opgespoord worden. Op aanvraag maakt Duurzame Energie Merenwijk warmtefoto’s aan de buitenkant van je huis, op een koude dag ’s avonds tussen 23.00 – 01.00 uur. Voor meer informatie, en voor aanvraag van opnames, ga naar energie-analyse van je huis.

Voorbeeld van warmteverlies (m3 gas) per jaar door buitenschil

Met een warmtebalansmodel van je woning kun je inschatten waar in je huis het meeste warmteverlies optreedt, hoe rendabel alle elementen van je huis zijn, en waar je door slimme isolatie-ingrepen het meeste gas kunt besparen en dus geld kunt verdienen. Je kunt met zo’n model allerlei simulaties runnen, en bijvoorbeeld berekenen hoeveel je bespaart als je oud dubbel glas (thermopeen) vervangt door HR++, hoeveel vloerisolatie of spouwmuurisolatie je oplevert enz. Meer informatie staat op energie-analyse van je huis. Een makkelijke tool om je warmteverlies door je buitenschil in te schatten en de verbeter opties te bepalen is de woningplanner op duurzaambouwloket.

Doe de isolatiecheck. Zie hier een artikel dat dat beschrijft.

4. Maak een stappenplan

Duurzaam Bouwloket heeft voor enkele referentiewoningen in de Merenwijk een uitgebreid stappenplan voor verduurzaming opgesteld. De DEM Werkgroep Techniek & Kennis heeft elk van deze stappen verder uitgewerkt en per stap informatie verzameld over de verschillende beschikbare technieken. De stappen zijn onder te verdelen in

 1. kleine maatregelen,
 2. isoleren,
 3. ventileren,
 4. duurzame energie zelf opwekken,
 5. duurzaam verwarmen,

Klik op afbeelding voor details

Sommige maatregelen zijn altijd zinvol, hoe de techniek zich ook gaat ontwikkelen. Kleine maatregelen om energie te besparen zijn bijna altijd zeer efficient. Zie hier een korte video over energie besparings tips van de consumentenbond. Verder zijn goede isolatie en zonnepanelen op je dak ook echte ‘no regret’-maatregelen. Bij andere maatregelen ligt dat ingewikkelder. Een (individuele) warmtepomp installeren kán een goede stap zijn, maar misschien kiest de gemeente op termijn voor een collectieve oplossing als een groot warmtenet. Overweeg je toch een warmtepomp, dan is een hybride model, die goedkoper zijn, wellicht een betere keus. Op Milieucentraal.nl vind je duidelijk en onafhankelijk advies.

De DEM energiecoaches helpen je met het maken van een stappenplan en adviseren je over de beste maatregelen voor het verduurzamen van jouw eigen huis. Ze wonen zelf in de Merenwijk en hebben veel kennis van de typehuizen. Wil je gratis een afspraak maken met een energiecoach, email dan naar Peter Engbers via duurzameenergiemerenwijk@gmail.com.

 

Kosten van het uitvoeren van stappenplan tot Co2 neutraal

Hier volgt een schatting van de investeringskosten, en 30-jaar totale kosten, van uitvoering DEM stappenplan tot CO2 neutraal en van gas los met het scenario “individuele warmtepomp” voor een gemiddelde woning in de Merenwijk: Klik voor meer details op Kosten scenarios (2021 situatie).

 

Een investering van 40,000 Eur (30,000 Eur voor Karpers/Forellen) lijkt veel, en dat is het ook. Maar gas blijven gebruiken voor 30 jaar is duurder, en minder duurzaam!

30 jaar totaal kosten van scenarios lucht-warmptepomp (WP) en WP+PV panelen vergeleken met een bestaande gas CV installatie voor een gemiddelde Merenwijk woning (1300 m3 gas/j). Berekend met 2021 prijzen (terugverdientijd veel sneller met hoge gasprijzen). 

 

Welke partij kan ik het beste inschakelen?

Duurzame Energie Merenwijk geeft tips en informatie welke stappen je kunt zetten om je huis te verduurzamen. Vervolgens is de grote vraag natuurlijk: wie kun je daarvoor inschakelen? Wat is een goede leverancier? Daar krijgen we veel vragen over. Tegelijkertijd merken we dat de ervaringen zeer wisselend kunnen zijn. Waar de een klaagt, is een ander zeer tevreden met hetzelfde bedrijf. Daarom doen wij geen aanbevelingen over leveranciers en installateurs.

Wil je toch graag weten met wie je in zee gaat? Het Duurzaam Bouwloket kan suggesties doen voor betrouwbare leveranciers. Zoek hier op Duurzaam Bouwloket een goed bedrijf of installateur rond leiden voor verschillende verduurzamings stappen in je huis.

 

Subsidies en Duurzame leningen

Er zijn meerdere mogelijkheden om het verduurzamen van je woning zo voordelig mogelijk uit te (laten) voeren. Er zijn subsidies en speciale leningen met een lage rente. In sommige gevallen worden subsidies verstrekt als je met meerdere buurtbewoners samen aan de slag gaat of meerdere maatregelen ineens uitvoert. Bijkomend voordeel als je samen optrekt: je kunt vaak een gunstigere prijs bedingen en je hoeft niet alles alleen uit te zoeken en te regelen! Los van het feit dat je investering voordeliger wordt met subsidies, heb je uiteraard ook een grote winst met een lagere energierekening en gaat in veel gevallen je wooncomfort omhoog. Zie de GaGoed website voor een overzicht.

 

Voorbeelden van de uitvoering van het stappenplan tot CO2 neutraal huis of tot van-gas-af

Wat is het effect van het volgen van een stappenplan? Hoeveel is mijn energie gebruik verminderd en wat is het effect op mijn CO2 uitstoot? Zie hier een voorbeeld van het uitvoeren van het stappenplan voor een gele Forellen huis. Het doel, een CO2 neutraal huis (met alleen eigen opwekking) is gehaald met een investering van Eur 29000 en een terug verdien tijd van 13 jaar (situatie 2021 met gasprijs van 0,80 Eur). Daarnaast is het huis ook nog bijna energie neutraal (qua primair energie gebruik -EPA berekening). Energielabel is van C naar A gebracht. Voor vragen en meer informatie over deze energie analyse, contact Peter Engbers via duurzameenergiemerenwijk@gmail.com.

Een voorbeeld van een huis in de Karpers dat van aardgas af is gegaan met een bodemwarmtepomp kun je hier vinden.

Een voorbeeld van een huis in de Hoeken dat van aardgas af is gegaan met lucht-lucht warmtepompen (aircos)  kun je hier vinden.

Een voorbeeld van een huis in de Zijdes dat van aardgas af is gegaan met een lucht-water warmtepomp kun je hier vinden.

 

Je huis verduurzamen: 5 stappen uitgelegd in korte clips

Je huis verduurzamen, waar begin je? DEM Energiecoach Peter Engbers beschrijft de verduurzaming van zijn huis tot CO2 neutraal in 5 clips.

 

Voor veel meer achtergrond informatie over allerlei aspecten van verduurzaming van je huis, zie heel veel filmpjes op het populaire YouTube-kanaal Ketel Klets van enthousiast Rick van de Westelaken, Hij vertelt bv hoe hij energiebesparingen heeft doorgevoerd in zijn eigen woning: Wat werkt goed en wat is onzin? En hoe u daarmee voordeel kunt halen.

 

Relevante UN Duurzame Ontwikkelings doelen (SDG’s)

Notitie : Het opvolgen van adviezen is een eigen verantwoordelijkheid waarvoor de Stichting DEM geen aansprakelijkheid aanvaard.