Zelf duurzame energie opwekken. Dat is voor iedereen mogelijk! Energie opwekken kan door zonnepanelen op je dak te plaatsen, door windenergie uit een eigen stukje windmolen, of door samen met je buurt aan de slag te gaan duurzame projecten op te zetten (zie wijkaanpak).

Energie opwekken door middel van zonnepanelen is in Nederland voor particulieren verreweg de meest populaire vorm van zelf energie opwekken. Zonnepanelen worden steeds goedkoper, efficiënter en compacter. Daarnaast zijn de panelen ook steeds eenvoudiger te installeren. Zonnepanelen op je dak zijn daarom de meest duurzame, interessante, en kost effectieve investering (korste terugverdientijd). Zelfs met de afbouw van de salderings regeling blijven zonnepanelen financieel interessant. Er zijn een aantal verschillende manieren om zelf energie op te wekken:

   1. Zonnepanelen (PV) om elektriciteit op te wekken
   2. Zonnecollectoren om warm water te maken (zonneboiler systeem)
   3. PVT Zonnepanelen om elektriciteit op te wekken en warm water te maken
   4. Windenergie

Naast eigen duurzame energie opwek kun je ook kiezen voor het deelnemen in een energie coöperatie die een (grote) windmolen of zonnepark bezit. Je koopt dan bv een ‘stukje windmolen’.  Zie hier een vergelijking van de impact van een aantal duurzame investeringen op de CO2 reductie en financieel rendement voor de investeerder.