Isoleren? Ventileren! Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 m³ verse lucht per uur nodig. Bij oude woningen is dit vaak geen probleem omdat de lucht langs gaten en kieren vernieuwd wordt. In nieuwbouwwoningen of grondig gerenoveerde (en geïsoleerde) huizen is vaak een automatisch ventilatiesysteem nodig dat verse aanvoert en vervuilde lucht afvoert.

Zorg voor ventilatie

Goed isoleren is nodig om muffe luchtjes tegen te gaan, maar vooral voor je gezondheid. Van een slecht geventileerde ruimte kun je hoofdpijn krijgen. Maar door slechte ventilatie ontstaat ook condensatievocht en een hoge luchtvochtigheidsgraad heeft bijvoorbeeld een negatief effect op astma en reuma. Ook kun je te maken krijgen met loskomend behang of verf, schimmels, houtrot, beschadigd pleisterwerk en ongedierte.

Houd je ventilatie schoon

Veel woningen in de Merenwijk hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Het luchtkanaal daarvan moet af en toe schoongemaakt worden. Heb je ventilatieroosters bij je raam, maak de gaatjes dan af en toe schoon met je stofzuiger, zodat ze goed open blijven.

Vraaggestuurde Balansventilatie met Warmte terug winning

Het mooiste systeem is vraaggestuurde Balansventilatie met Warmte terug winning en CO2 sturing. Zie hier meer over deze optie.

Opties om goed te ventileren

Ventilatie opties en advies van Duurzaam Bouwloket

Kijk voor meer info op Duurzaam Bouwloket, Milieu Centraal, ventilatiesysteemabcd.nl of download Ventilatie_ABC.pdf.