Landelijke actie

De watertemperatuur van de meeste cv-ketels staat op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar CV’s werken efficiënter op lagere temperatuur. Hoe lager hoe beter. Onderaan deze pagina leggen we uit hoe dat precies komt.
De warmteafgifte van radiatoren wordt wel wat langzamer bij een lage cv-keteltemperatuur. Daarom is 60ºC in veel gevallen een goed compromis. Deze snelle besparing scheelt veel gas, CO2 én geld.

  • Je bespaart gemiddeld 60 euro per jaar (gasprijs 2021) of 90 euro per jaar (gasprijs 2022)
  • Hoe lager je temperatuur, hoe meer je spaart, maar let op: je huis wordt dan wel langzamer warm. Dus probeer gewoon hoe laag je kunt gaan om het nog comfortabel warm te krijgen. Een radiatorventilator zorgt dat de warme lucht sneller door je kamer verspreid wordt, dus dat kan een goede aanvulling zijn als je echt laag wilt gaan.
  • De cv-temperatuur is iets anders dan de temperatuur van het water voor je douche en afwas. Laat dat altijd op minimaal 60 graden staan in verband met het risico van legionella.
  • Alle informatie vind je op https://zetmop60.nl/
  • Kijk hier voor veelgestelde vragen
  • Lukt het niet? Een DEM energiecoach kan je helpen.

Rendement

Meer informatie voor de fijnproevers

Een HR-ketel haalt zijn hoge(re) rendement pas als het water dat terugkomt bij de ketel kouder is dan 58°C. Alleen dan kunnen de hete rookgassen goed afkoelen (condenseren). Bij een aanvoer temperatuur van 60 graden is dat dus zeker het geval. Hoe kouder het water is dat terugkomt, hoe hoger het rendement. Dus test je comfort bij b.v. 50 en 60 graden aanvoertemperatuur. Op deze manier kun je je gasverbruik met 10-30 % te laten dalen, doordat het water kouder terug komt bij de ketel. Handig weetje: ga eens buiten staan als het koud is. Zie je een flinke witte rookwolk boven je afvoerpijp? Dan zit er veel waterdamp in de afvoergassen van je ketel. Er condenseert dan weinig of geen water en de ketel werkt niet met maximaal rendement. Witte rook? Dan gaat er energie verloren.

Filmpje met achtergrond info

Kijk voor meer achtergrondinformatie ook eens op consumentenbond info of dit filmpje op het populaire YouTube-kanaal Ketel Klets van enthousiast Rick van de Westelaken, Hij vertelt hoe hij energiebesparingen heeft doorgevoerd in zijn eigen woning: Wat werkt goed en wat is onzin?

Ter onderbouwing van de ‘Zetmop60-actie een passage uit het boek van Lars Boelen en Felix van Gemen (ParisProofPlan):
===============

Het hoge rendement van HR ketels wordt uitsluitend gehaald als de retourtemperatuur van het CV-watercircuit (veel) lager is dan zo’n 60 °C . Want doordat het relatief koele water door de brander loopt condenseert de stoom en geeft daarbij warmte af. Om je dit voor te stellen moet je je vinger maar eens natmaken en er langs blazen : het verdampende water onttrekt warmte aan je vinger. Omgekeerd geeft waterdamp dat op iets kouds condenseert diezelfde warmte weer af.

Het verschil tussen VR en HR
Als het retourwater boven de 60 °C is dan zal de HR ketel werken als een ouderwetse VR ketel met een rendement van maximaal 90%. Vreemd genoeg stel je bij de meeste CV-ketels de aanvoertemperatuur in, en niet de retourtemperatuur.

Zet hem op 60°C
Daar komt dus de actie “zet hem op 60°C vandaan. Want als je het water wegstuurt met 60 °C dan komt het hoogst waarschijnlijk terug met 45-50 °C omdat het water tijdens het “rondje radiatoren” met zo’n 10-15 °C afkoelt en gaat het dus goed.

Modulerende ketel
Als je een moderne CV-ketel hebt met een bijpassende thermostaat dan kan de woonkamer tegen de CV-ketel vertellen: “Jo! Het is hier bijna 21 °C , je mag wel een tandje zachter gaan branden want we zijn er bijna”. Doordat het vlammetje kleiner gaat branden wordt er minder hitte in het water gestopt en komt het water dus kouder terug zodat …. de ketel gaat condenseren.

===============

Met andere woorden: mét de verbrandingslucht verdwijnt het daarin opgewarmde vocht uit de schoorsteen. Door dat vocht langs een kouder oppervlak te leiden vindt condensatie plaats en daarmee overdracht van energie. Die energie wordt toegevoegd aan het cv-water en zodoende gebruikt. Wel moet het condensatieoppervlak voldoende koel zijn. Vandaar de verlaging van de cv-watertemperatuur.