Warmtepompen zijn toestellen die op een relatief milieuvriendelijke manier voor verwarming,  voor warm water, en soms ook voor koeling zorgen. Een warmtepomp kan dus een cv-ketel vervangen.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt ‘gratis’ energie uit de omgeving (lucht, water, of bodem), energie welke hernieuwbaar is. Bij elke kWh (kilo Watt uur) energie uit het ‘stopcontact’ wint de warmtepomp er tot 4 kWh gratis bij uit de omgeving. Een warmtepomp is dus tot 5 keer zo zuinig dan dat een elektrische cv-ketel zou zijn.  Dat betekend dat we minder windmolens en zonnepanelen nodig hebben als we kiezen voor een warmtepomp t.o.v. een elektrische ketel.

De warmtepomp is op zijn zuinigst bij lage cv-aanvoer temperaturen. Een lage cv-aanvoer temperatuur is het best te gebruiken in een goed geïsoleerd gebouw en een goed geïsoleerd gebouw heeft weer weinig energie nodig.

Een warmtepomp is dus een duurzaam energiebesparend alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. De CO2-uitstoot bij verwarming door middel van een warmtepomp is beduidend lager dan bijvoorbeeld bij de cv-ketel.

Bij een ‘all electric’ warmtepomp gaat de besparing over de €300. Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van het type warmtepomp. Met een hybride warmtepomp bespaar je volgens Milieu Centraal gemiddeld zo’n €200 per jaar (prijspeil 2019) ten opzichte van een hr-ketel. In dit bedrag zijn de hogere elektriciteitskosten al verrekend. Voor meer informatie over  warmtepompen, ga naar Klimaatproductenkiezen.eu, milieucentraal.nl en/of warmtepomp-weetjes.nl.

======================

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. De hybride warmtepomp:

 • is meestal niet de eerste stap in de verduurzaming van je huis
 • is wel relatief goedkoop (tov ‘all electric’ warmtepomp)
 • reduceert het gas gebruik en CO2 uitstoot
 • geeft een lagere energierekening
 • kan al in matig geïsoleerd huis
 • kan met bestaande radiatoren
 • Functioneerd het beste met laag temperatuur (LT) verwarming zoals vloerverwarming
 • de terugverdien tijd varieert sterk met de specifieke situatie
 • maakt wel geluid, daardoor vaak niet zo geschikt voor een tussenwoning

Voor meer informatie over de hybride warmtepomp en voor een checklist, ga naar milieucentraal.nl en/of warmtepomp-weetjes.nl/hybride-warmtepomp/.

Test Consumentenbond: De beste hybride warmtepomp

De consumentenbond heeft in een test 8 hybride warmtepompen bekeken. Daarmee kun je tot €700 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid. Zie hier de test.

======================

Punten van aandacht:

 • Een warmtepomp is in Nederland, t.o.v. aardgas, rendabel bij lage temperatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming, LT (Laag Temperatuur) convectoren en LT-radiatoren.
 • Een warmtepomp kan ook samen werken met een CV ketel (hybride) en is dan goedkoper en ook meer geschikt voor minder goed geisoleerde huizen (label C, D, E).
 • Een warmtepomp installatie is niet goedkoop in aanschaf, maar u gaat direct minder energiekosten betalen. Kosten zijn sterk afhankelijk van type warmtepomp, zie link beneden.

Zie warmtepomp-weetjes.nl  en consumentenbond.nl/warmtepomp voor  uitgebreide warmtepomp informatie: de mogelijkheden en onmogelijkheden, verbruik, rendement, terugverdientijd, enz. Op weg naar de warmtepomp komt u heel wat hindernissen tegen. Mooi als het kan, maar in veel bestaande woningen is het makkelijker gezegd dan gedaan. Is uw huis voldoende geïsoleerd voor een warmtepomp? Zijn uw radiatoren en leidingen geschikt? En hoe zit het met de elektrische aansluiting? Zie hier een artikel “Eerlijk over de warmtepomp“.

Lees ook: