Deskundige wijkbewoner adviseert over energiebesparing en het verduurzamen van je woning

Een energiecoach is een medebewoner uit de wijk die opgeleid is om buurtgenoten advies te geven over het verduurzamen van het huis. Een energiecoach gaat gesprekken aan met bewoners en komt op uitnodiging bij hun thuis.  Samen bekijk je de mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame maatregelen. In de training hebben de energiecoaches geleerd welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden en welke duurzame technieken er op de markt zijn. Ook hebben ze kennis van prijzen, kwaliteitseisen en het nut van maatregelen. Vraag een gesprek aan met een energiecoach voor een onafhankelijk, deskundig en gratis advies voor het verduurzamen van je huis. Zie hier de energiecoach gesprek stappen en hieronder een korte introductie clip.

 

De energiecoach kan helpen bij de volgende punten:

  • Vragen beantwoorden over energiebesparing en het verduurzamen van de woning;
  • Analyseert samen de woning en bekijkt waar de meeste warmteverliezen zijn;
  • Samen een stappenplan opstellen;
  • Advies over de verschillende verduurzamings mogelijkheden;
  • Hulp bij offertes en het beoordelen hiervan;
  • Een deskundige inschakelen of hulp bij het beoordelen van de werkzaamheden.
Zie hier een artikel over een Merenwijkse energiecoach in het Leidsch Dagblad.

Energiecoach gesprek aanvragen

Wil je een energiecoach van de Merenwijk inschakelen? Je kunt vrijblijvend een afspraak maken. Een energiecoach geeft onafhankelijk, deskundig en gratis advies. Voor aanvraag van een energiecoach, mail  naar Peter Engbers via duurzameenergiemerenwijk@gmail.com. Gaarne dan naam, adres, email, en telefoonnummer doorgeven. Als je een voorkeur hebt kun je daarbij al de naam van een energiecoach vermelden.  De energiecoach neemt binnen een week contact op voor het maken van een afspraak.

Dit zijn de energiecoaches in de Merenwijk:

Van links naar rechts: Jan Portegijs, Michiel Apon, Peter Engbers en Joost Copray.

                                                                                                             

Jan Portegijs

Ik ben Jan Portegijs en woon bijna 35 jaar in hetzelfde huis in de Merenwijk. Energie en milieu liggen mij heel na aan mijn hart; een flink deel van mijn studie was hieraan gewijd. Energiebesparen in je eigen huis is voor mij dus vanzelfsprekend. Iedere verbouwing of de aanschaf van nieuwe apparatuur heb ik de afgelopen jaren aangegrepen om zuiniger om te springen met energie. Dat neemt niet weg dat mijn gasrekening boven het gemiddelde ligt en ruim hoger is dan dat van mijn buren.

Daar moet wat aan gebeuren. Energiebesparing moet prioriteit krijgen en echt worden aangepakt, dacht ik. Stap één was voor mij de cursus Energiecoach om te kijken hoe en waar je het beste kan isoleren; stap twee was het bij elkaar roepen van de bewoners van mijn straatje om te onderzoeken of we gezamenlijk de energiebesparing kunnen aanpakken.  Ik hoop dat de samenwerking van de grond komt en we over een tijd onze huizen goed warm hebben ingepakt, zodat we kunnen zeggen: draai maar dicht die gaskraan.

Michiel Apon

Mijn naam is Michiel Apon. Sinds kort energiecoach in de Merenwijk. Ik hoop als energiecoach een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van woningen. Om te beginnen bij de huizen in de Werven, het deel van de wijk waar ik zelf woon. Daarnaast ben ik energiecoach geworden omdat ik heb gemerkt dat verduurzaming helemaal niet zo gemakkelijk is. Ik wil graag doorgeven wat ik heb ontdekt en heb geleerd op de cursus tot  energiecoach. Dan kan ik het in ieder geval voor mijn buurtgenoten gemakkelijker maken om iets aan hun woning te doen.

Peter Engbers

Ik ben Peter Engbers en woon 10 jaar in de Merenwijk. Ik ben natuurkundig ingenieur en energie / milieu liggen mij heel na aan het hart. Ik heb al van alles in mijn eigen huis gedaan om het CO2-neutraal te maken zoals kleine maatregelen, isoleren, zonnepanelen, warmtepomp, en smart metering. Energiebesparen in je eigen huis is voor mij dus vanzelfsprekend. Voor de gevorderde gebruiker staat hier een voorbeeld van mijn energie analyse en stappenplan en een energiebalans berekening.

Voor DEM werk ik aan het vinden van een optimale manier en mix om de Merenwijk te verwarmen als we van het aardgas afgaan. Daarnaast was de cursus Energiecoach de stimulans om ook mijn directe omgeving te helpen verduurzamen.  Ik hoop we met  z’n allen de manier vinden om alle huizen in de wijk duurzaam te verwarmen en voor ieder huis een aangepaste oplossing kunnen adviseren. Zie hier een interview met Peter en hier een artikel in het Leidsch Dagblad.

Joost Copray

Ik ben Joost Copray en woon nu 3 jaar in de Merenwijk, in een roze-platen woning in de Grassen. De wereld is drastisch aan het veranderen, en we moeten met zijn allen bewuster omgaan met grondstoffen en energie om deze planeet de komende decennia leefbaar te houden. Zelf ben ik erg bezig met duurzaam leven en wonen; van recyclen, consuminderen, vegetarisch eten en bewuster omgaan met gebruik van fossiele brandstoffen tot duurzaam wonen. Met de cursus tot energiecoach wil ik mijn naaste buurt- en wijkgenoten helpen met mijn kennis om hun woning te verduurzamen. Van kleine maatregelen als de temperatuur van CV ketel lager zetten en Speedcomforts onder de radiator tot vloerisolatie en zonnepanelen, zijn er vele tientallen maatregelen die je kan toepassen om comfortabeler en bewuster te wonen.

Jan van der Geest

Mijn naam is Jan van der Geest en ik woon sinds 2012 met veel plezier aan de Stokroos in de Merenwijk. Van huis uit ben ik bouwkundige en vind ik het leuk om mijn eigen huis te verduurzamen. Als energiecoach lijkt het me mooi om mensen uit de buurt ook te kunnen helpen met het verduurzamen van hun huis.

 

 

Martin Dekker

Ik ben Martin Dekker en woon sinds 2008 in de Merenwijk. In 2017 ben ik een burengroep gestart waarmee we de zwakke plekken van ons type huizen in kaart hebben laten brengen. Naar aanleiding daarvan hebben wij een aantal maatregelen in ons huis genomen zoals vloerisolatie, dakisolatie en zonnepanelen. Wat ik ontzettend leuk vond, was dat er veel tips van andere bewoners loskwamen tijdens bijeenkomsten met de burengroep. Ik hoop van harte dat er binnenkort weer meer fysieke bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden, want dat levert veel meer inspiratie, maar tot die tijd doen we het online.

Ik heb eind 2021 de cursus energiecoach gevolgd om andere mensen beter te kunnen coachen bij het besparen van energie. Er zitten best wat haken en ogen aan het isoleren van je huis, dus ik adviseer van harte om één van ons te raadplegen. Ook al bevestigen we alleen wat je al weet, dat kan ook nuttig zijn, vaak is er wel minimaal één tip waar nog niet aan gedacht was. Naast het coachen help ik Duurzame Energie Merenwijk met het inplannen en maken van warmtefoto’s.

Michiel Molevelt

Michiel Molevelt

Vanaf mijn eerste koophuis (’99)  ben ik gegrepen door energie besparen. Het zelf aanleggen van de CV-installatie, zonnepanelen, zonneboiler en verschillende isolatie maatregelen heeft een behoorlijke besparing opgeleverd. Na verhuizing naar mijn huidige woning ben ik weer flink aan de slag gegaan. Opnieuw zonnepanelen geplaatst en een WTW-ventilatie. Als ras doe-het-zelver is niets onmogelijk, als je maar wilt. Volgende stap voor mij is een warmtepomp.  Als energiecoach weet ik wat er op de markt is aan materialen en installaties. Verder wil ik je graag enthousiast maken voor de sport van energiebesparen.

Erik Bimmel

Mijn naam is Erik Bimmel en ik woon sinds 2008 in de Merenwijk, eerst op de Klipperwerf en sinds 2015 op de Brikkenwal. Een fijn huis voor mijn vrouw, mij en onze drie basisschoolkinderen. In 2015 hebben we het huis grondig laten verbouwen, maar we zijn op zoek gebleven naar energiebesparende maatregelen. Sinds 2021 hebben we zonnepanelen en nu zijn we druk bezig met het isoleren en ventileren van ons huis. Ik vind het interessant om mede-Leidenaren de mogelijkheden te laten zien van een duurzamere, comfortabelere woning en heb me daarom aangemeld als energiecoach.
.
Frank Fonville

Mijn naam is Frank Fonville en woon al 30 jaar met veel plezier in de Merenwijk. Het langst in de Rozen. Mijn interesse in verduurzaming heeft geleid tot diverse aanpassingen/verbeteringen betreffende comfort en efficiënter gebruik van energie. Diverse vormen van isolatie, PVT panelen met hybride warmtepomp hebben wij verwerkt in ons huis. Kleine maatregelen zijn hier zeker ook onderdeel van. Met mijn kennis vanuit ervaring i.c.m. de cursus tot energiecoach hoop ik mijn Merenwijk buurtbewoners te kunnen helpen ideeën op te doen ter verduurzaming van hun woning.

 

Lotte Visse

Ik ben Lotte Visser, ik woon met mijn vriend en kind van 2 met zeer veel plezier op de Korenbloem. Mijn hele studie- en werkleven ben ik bezig geweest met duurzame energie en energiebesparing. Sinds een tijdje ben ik ook stappen aan het zetten om mijn eigen huis te verduurzamen, om zo ons gasverbruik te verminderen, waaronder zonnepanelen en vloerverwarming. Ook zijn we veel bewuster bezig met ons stookgedrag, zo hebben we de verwarming op 18 graden gezet en een dekentje op de bank gelegd. We zijn nog lang niet klaar maar tegelijkertijd hebben we al heel veel bereikt met een aantal relatief kleine maatregelen. Met mijn technische achtergrond en kennis van de energietransitie, maar ook met het perspectief van een bewoner die nog maar aan het begin staat richting “van het gas af”, hoop ik anderen te kunnen inspireren en helpen bij het verduurzamen van de eigen woning.

 

Warner Borgeld

Ik ben Warner Borgeld. Ik woon sinds 1983 in de Merenwijk, eerste in de Vuurbloem en sinds 1999 in de Rivierforel. Bij de verhuizing naar de Rivierforel viel het ons al op, dat ons nieuwe huis beter was geïsoleerd dan het huis in de Vuurbloem. Maar eigenlijk speelde net toen nog niet zo als nu. Ik heb een sterke affiniteit voor techniek en dat kan in de hoedanigheid van energiecoach goed van pas komen. Ik ben opgevoed met doe de deur dicht, we stoken niet voor de buitenlucht, kan die kraan niet wat zachter en kom eens onder die douche vandaan. Mijn ouders hadden zeker een zeer vooruitziende blik meer dan zestig jaar geleden. Ik hoop nu mensen te kunnen helpen met het energiezuiniger maken van hun huis, maar realiseer me gelijktijdig, dat niet alles voor iedereen mogelijk is.