Vanaf februari dit jaar kunnen bewoners van de Merenwijk de hulp inroepen een energiecoach. Er zijn vier energiecoaches actief in de wijk. Eén van hen is Peter Engbers. Hij vertelt ons hoe het in het eerste halve jaar gegaan is.

Energiecoach Peter Engbers in de Forellen. Peter spreek veel mensen in de Forellen en de Karpers, maar komt ook elders in de Merenwijk op gesprek.

 

Peter, je hebt in januari de training voor de energiecoaches afgerond, hoe was dat?

“Het was een leuke training van energiecoöperatie Hoom. Ik wist al veel van energie en verduurzamen. Maar vooral bouwkundig heb ik veel bijgeleerd. Daarbij hebben we geoefend met de manier waarop je mensen benadert en hoe je het gesprek kunt aangaan. “

 

Hoe heb je het na de cursus aangepakt?

”In maart heb ik alle buren met eenzelfde huis als ik benaderd door een folder in de bus te doen. Daarop kreeg ik meteen vier reacties en daarna nog een enkele buur. Blijkbaar hebben mensen even nodig om na te denken over het aanbod van een energiecoach. Daarnaast kreeg ik aanvragen van elders in de wijk. Bij elkaar heb ik nu 14 gesprekken gevoerd. Sommige bewoners staan echt nog aan het begin en proberen zich te oriënteren. Andere zijn al heel ver en hebben detailvragen. Dan leer ik ook nog bij over beschikbare technieken en duurzame opties.

De mensen zijn allemaal heel enthousiast en komen positief en vol ideeën uit het gesprek. De aanschaf voor zonnepanelen vormt voor de meesten de aanleiding voor het gesprek, maar er is ook belangstelling voor isolatiemaatregelen zoals HR++-glas, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Veel mensen zijn echt verbaasd over het effect van eenvoudige maatregelen zoals kieren dichten, radiatorfolie aanbrengen of verouderde apparaten vervangen. Het verschil in verbruik tussen een oude wasmachine en een nieuwe A+++ is echt een verrassing voor veel mensen.”

 

Waar gaat een gesprek met jou over?

“Ik benader het gesprek volgens een stappenplan. Eerste breng ik in kaart waarover bewoners vragen hebben en wat de aanleiding is voor het gesprek. Daarna inventariseer ik hoe ze het huis en de verschillende kamers gebruiken. Willen ze een kamer warm hebben of laten ze hem liever onverwarmd. De belangrijkste vraag is wat de bewoners met hun maatregelen willen bereiken, gaat het om besparing op de rekening, om verbeteren van het comfort of om een schoon milieu?

Wat betreft de mogelijke maatregelen informeer ik mensen over de technieken en wat ze ermee kunnen bereiken, maar ook over de kosten en of die in verhouding staan tot het effect op de rekening of het comfort. Je kunt alle ramen in huis vervangen door HR++-glas, maar in ruimtes waar niet gestookt wordt, levert dat niet veel op. Als de kozijnen vervangen moeten worden, is het juist weer wel verstandig de beste isolatiewaarde voor de ramen te kiezen.”

 

Waarover zijn de mensen het meest verrast?

“Dat is toch wel de invloed van ventilatie. Als je thuis onvoldoende ventileert, wordt de lucht vochtiger en kost het meer aardgas om de kamertemperatuur op eenzelfde niveau te houden. Mensen kunnen bij ons een vochtmeter en een CO2-meter te leen krijgen om te kijken of ze voldoende ventileren.“

 

Wat vinden de mensen waar je geweest bent van Duurzame Energie Merenwijk en van de plannen van de gemeente om afscheid te nemen van het aardgas?

“De meeste bewoners weten nog niet veel van de plannen van de gemeente met de Merenwijk. Ook is het nieuw voor ze dat je ook op wijkniveau over de energievoorziening kunt nadenken en dat het duurzamer kan dan nu. Ze zijn wel geïnteresseerd en zijn ook blij dat er een club mensen als DEM is, die zich in de plannen verdiept en erover meepraat met de gemeente.”

Meer info op DEM energiecoaches.  Wil jij ook een goed advies over het verduurzamen van je woning? Stuur een mailtje naar info@duurzameenergiemerenwijk.nl. Het advies is gratis.