Duurzame Energie Merenwijk gaat op drie fronten aan de slag om de Merenwijk van het gas af te krijgen. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Dus wilde jij al serieus werk gaan maken van verduurzamen – thuis, in je straat of voor je buurt? Sluit je dan bij ons aan. Samen krijgen we meer voor elkaar.

1: verduurzamen met de buren

We helpen medebewoners op weg die zin hebben om samen met hun buren, met de mensen verderop in de straat of misschien wel met de omliggende straten, gezamenlijk hun huis te verduurzamen. Met isolatie, zonnepanelen, overstappen op een groene energieleverancier of – wie weet – de aanschaf van een warmtepomp. Het scheelt als je dat allemaal niet in je eentje hoeft uit te zoeken, maar het werk kunt verdelen. Onze energiecoaches geven advies.

Ckees van Oijen, onze GaGoed-wijkambassadeur, heeft kennis en informatie over veelvoorkomende vraagstukken rond verduurzaming. Gezamenlijke inkoop, goede leveranciers, technieken enz. Hij kan je bijstaan met raad en daad.

Wat kun jij doen?

  1. Verzamel een groep buren of straatgenoten die wel oren hebben naar een lagere energierekening.
  2. Stuur Ckees een mail met je plan via ckees.van.oijen@planet.nl
  3. Nodig je buren uit voor een info-avond met Marc
  4. Aan de slag!

2: onze eigen duurzame energie regelen

We zoeken uit welke nieuwe technieken zich lenen om onze eigen duurzame energie op te wekken in de Merenwijk. We hebben laten onderzoeken welke duurzame bronnen we in de wijk hebben. Wordt het warmte uit water? Energie uit rioolslib van de waterzuivering? Bouwen we onze eigen biovergister met groenafval uit de wijk? Zodra we een helder beeld hebben van de mogelijkheden, raadplegen we onze mede-wijkbewoners: waar ligt hun voorkeur?

Twee onderzoeken

We hebben om te beginnen een onderzoek laten uitvoeren: welke duurzame bronnen in de wijk kunnen we gebruiken om onze woningen te verwarmen. Lees het bronnenonderzoek. Daarna heeft de gemeente een vervolgstudie laten doen om uit te zoeken hoe we die lokale bronnen het beste kunnen gebruiken. Lees het vervolgonderzoek.

Wat kun jij doen?

  • Sluit je aan bij onze werkgroep Kennis & Techniek en help ons om aan voors en tegens op een rijtje te krijgen.

3: een collectief zonnedak bouwen

Niet iedereen heeft een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Daarom gaan we het Eerste Gezamenlijke Zonnedak Merenwijk aanleggen. We kiezen daarvoor een groot dak, bijvoorbeeld op een van de bedrijfshallen aan de Flevoweg. Of op de Kopermolen. Of de sporthal. Daarna richten we een zonnecoöperatie op naar het voorbeeld van ZonopLeiden.

Wat kun jij doen?

  • Laat ons weten dat je meer wilt weten over zo’n collectief zonnedak.
  • Laat ons weten dat je mee wilt helpen met de oprichting van de zonnecoöperatie.