Duurzame Energie Merenwijk (DEM) is een Stichting die in 2018 is opgericht door bewoners van de Merenwijk. Het doel van de stichting is het vinden van oplossingen voor duurzame energie, zodat onze wijk op termijn niet meer afhankelijk is van gas of andere fossiele brandstoffen.
Ons kernteam
Tjitske Veldkamp (voorzitter), Martin Dekker (secretaris), Henk Schouten (penningmeester), Sandra Schuiten (communicatie & participatie), Peter Engbers (kennis & techniek) Marc Koenen (energiewijkambassadeur), Michèle Stokla, Ckees van Oijen (energiewijkambassadeur), Rob Teeuw, Gert Walrave, Eveline Molier, Bas Edixhoven, Berend van Dijk.
Onze Raad van Toezicht
Rogier Gardien
Marc Allessie
Herman Russchenberg
Marieke Holzapfel
Jeroen Ververs
Energie in de Merenwijk is een eerder initiatief met dezelfde doelen als DEM. Vanaf februari 2019 zijn Energie in de Merenwijk en DEM samengevoegd.
DEM werkt met een kerngroep van circa 20 vrijwilligers. Er is een bestuur van vijf mensen: Tjitske Veldkamp (voorzitter), Henk Schouten (penningmeester), Martin Dekker (secretaris), Sandra Schuiten (communicatie & participatie) en Peter Engbers (kennis & techniek).
We hebben ook een Raad van Toezicht die erop let dat we doen wat we beloofd hebben en dat ons geld aan de juiste dingen wordt uitgegeven.
Alle leden zitten in een of meer werkgroepen die elk verantwoordelijk zijn voor een thema: Kennis & techniek, Communicatie & participatie, Externe netwerken, Juridische & financiële vraagstukken.
DEM is er voor alle bewoners van de Merenwijk, huurders én huiseigenaren.
DEM is een onafhankelijke stichting. We zitten wel aan tafel met veel verschillende partijen om te kijken waar kansen liggen voor samenwerking en om kennis te delen: de gemeente, de wijkvereniging, Zon op Leiden, de woningcorporaties, Nuon enz. we hebben geen banden met commerciële partijen en we geven onafhankelijk advies over verduurzamingsmaatregelen.
DEM heeft een subsidie gekregen van de provincie Zuid-Holland. De gemeente Leiden is co-financier van onze begroting en al onze vrijwilligers ‘betalen’ in natura door middel van de uren die ze in DEM steken.
Vooralsnog vooral aan praktische zaken: onderhoud van een website; communicatiemiddelen (nieuwsbrief, posters, flyers), zaalhuur, cadeautjes voor sprekers enz. We organiseren ook een training voor energiecoaches met geld dat we hebben gekregen van de Rabo-bank. Over enige tijd verwachten we haalbaarheidsonderzoek voor energiepilots te kunnen financieren. Elke werkgroep is bezig om een eigen begroting op te stellen voor de taken die ze komend jaar gaan uitvoeren.
Je kunt onze begroting opvragen als je het precies wilt weten. De mensen die actief zijn in DEM worden daar niet voor betaald, maar op termijn is het denkbaar dat we betaalde expertise zullen inhuren.