Stappen in het verduurzamen van je huis.

Voordat je aan de slag gaat is het goed om eerst een aantal punten door te nemen. Deze stappen zijn uitgelegd in een serie korte clips op ons YouTube kanaal. De DEM energiecoaches zijn er om je te helpen met deze stappen.

De stappen van ons stappenplan zijn onder te verdelen in:

  1. kleine maatregelen,
  2. isoleren,
  3. ventileren,
  4. duurzame energie zelf opwekken,
  5. duurzaam verwarmen,

Sommige maatregelen zijn altijd zinvol, hoe de techniek zich ook gaat ontwikkelen. Kleine maatregelen om energie te besparen zijn bijna altijd zeer efficient. Zie hier een korte video over energie besparings tips van de consumentenbond. Verder zijn goede isolatie en zonnepanelen op je dak ook echte ‘no regret’-maatregelen. Bij andere maatregelen ligt dat ingewikkelder. Een (individuele) warmtepomp installeren kán een goede stap zijn, maar misschien kiest de gemeente op termijn voor een collectieve oplossing als een groot warmtenet. Overweeg je toch een warmtepomp, dan is een hybride model, die goedkoper zijn, wellicht een betere keus. Op Milieucentraal.nl vind je duidelijk en onafhankelijk advies. De DEM energiecoaches helpen je met het maken van een stappenplan en adviseren je over de beste maatregelen voor het verduurzamen van jouw eigen huis.

Stappenplannen van Duurzaam Bouwloket

Het Duurzaam Bouwloket heeft in opdracht van gemeente Leiden gewerkt aan een wijkaanpak voor energiebesparing en comfortabel wonen in de Merenwijk. Er zijn nu 14 maatwerkadviezen opgesteld van de meest voorkomende woningtypen. Die gelden als referentie voor de rest van de woningen. In deze uitgebreide rapporten kun je zien welke maatregelen je kunt nemen om je woning energiezuinig, comfortabel en duurzaam te maken. Dit stappenplan kun je ook volgen als je een aardgasvrije woning wilt realiseren. Op deze pagina van Duurzaam Bouwloket vind je meer informatie en kan je een online maatwerkadvies opvragen.

Ook als je in een ander type huis woont, is het interessant om deze rapporten eens te bekijken. Je kunt er veel informatie uithalen! Ze zijn allemaal opgenomen in de dossiers per woningtype. De DEM energiecoaches helpen je dan verder met het maken van een stappenplan voor het verduurzamen van je eigen huis.

Duurzame Energie Merenwijk heeft onder hande met Duurzaam Bouwloket voor deze woningtypes geïnventariseerd welke maatregelen er tijdens de bouw zijn toegepast, en wat de kwaliteit daarvan is geweest. Op basis daarvan komen ze tot aanbevelingen over maatregelen die je kunt nemen om je huis stap voor stap minder afhankelijk te maken van het gas (klik op de afbeelding om hem te vergroten en de links te openen)

Om je snel op weg te helpen kun je in deze tabel direct doorklikken naar informatie over iedere maatregel. Klik op het plaatje voor het laden van de volledige tabel.

Welke partij kan ik het beste inschakelen?

Duurzame Energie Merenwijk geeft tips en informatie welke stappen je kunt zetten om je huis te verduurzamen. Vervolgens is de grote vraag natuurlijk: wie kun je daarvoor inschakelen? Wat is een goede leverancier? Daar krijgen we veel vragen over. Tegelijkertijd merken we dat de ervaringen zeer wisselend kunnen zijn. Waar de een klaagt, is een ander zeer tevreden met hetzelfde bedrijf. Daarom doen wij geen aanbevelingen over leveranciers en installateurs.

Wil je toch graag weten met wie je in zee gaat? Het Duurzaam Bouwloket kan suggesties doen voor betrouwbare leveranciers. Kijk op www.duurzaambouwloket.nl.