Isoleren? Ventileren! Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 m³ verse lucht per uur nodig. Bij oude woningen is dit vaak geen probleem omdat de lucht langs gaten en kieren vernieuwd wordt. In nieuwbouwwoningen of grondig gerenoveerde (en geïsoleerde) huizen is vaak een automatisch ventilatiesysteem nodig dat verse aanvoert en vervuilde lucht afvoert.
Zorg voor ventilatie
Goed isoleren is nodig om muffe luchtjes tegen te gaan, maar vooral voor je gezondheid. Van een slecht geventileerde ruimte kun je hoofdpijn krijgen. Maar door slechte ventilatie ontstaat ook condensatievocht en een hoge luchtvochtigheidsgraad heeft bijvoorbeeld een negatief effect op astma en reuma. Ook kun je te maken krijgen met loskomend behang of verf, schimmels, houtrot, beschadigd pleisterwerk en ongedierte.
Houd je ventilatie schoon
Veel woningen in de Merenwijk hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Het luchtkanaal daarvan moet af en toe schoongemaakt worden. Heb je ventilatieroosters bij je raam, maak de gaatjes dan af en toe schoon met je stofzuiger, zodat ze goed open blijven.
Vraaggestuurde Balansventilatie met Warmte terug winning
In nieuwbouwwoningen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van balansventilatie met warmte terugwinning. In oudere woningen komt deze vorm van ventileren weinig voor. Het kan echter wel interessant zijn wanneer de woning toe is aan een grote renovatie. Balansventilatie heet zo omdat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: aan- en afvoer zijn in balans. Meestal zit er ook een warmte-terug-win unit in (WTW): die warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie een erg energiezuinig ventilatiesysteem. Je kunt balansventilatie ook vraaggestuurd (en dus zuiniger) maken met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Daarmee ventileer je niet meer of minder dan nodig is en wordt het systeem nog zuiniger.
Kijk voor meer info op Milieu Centraal, Duurzaam Bouwloket, ventilatiesysteemabcd.nl of download Ventilatie_ABC.pdf.