De voordelen van dubbel glas

Veel huizen in de Merenwijk hebben nog het oude dubbelglas uit de jaren 70. De nieuwe varianten isoleren vele malen beter en hebben veel voordelen:

  1. lagere energiekosten
  2. meer wooncomfort
  3. inbraakwerend.

Kies bij voorkeur ten minste voor HR++ glas en sluit ’s avonds ook je gordijnen als extra isolatielaagje.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas bestaat uit minimaal twee glasplaten. Tussen de glasplaten zit een laag die een isolerende werking heeft. Daarom wordt dubbel glas ook wel isolatieglas genoemd. Bij standaard dubbele beglazing zit er tussen de 2 glasplaten een laag lucht. Bij HR-beglazing (hoogrendements beglazing) is dat een laag edelgas. Dit edelgas isoleert beter dan lucht waardoor HR-glas een hogere isolatiewaarde heeft.

Soorten dubbel glas

Hoogrendement glas of HR-glas is verkrijgbaar in verschillende klassen, aangegeven met plusjes. Hoe meer plusjes, des te hoger de isolatiewaarde. Momenteel is HR++ glas de meest gekozen variant. Dit komt door de hoge isolatiewaarde en betaalbare prijs. HR+++ glas is in verhouding een stuk duurder terwijl de extra isolatie ten opzichte van HR++ glas beperkt is. In onderstaand schema zie je de verkrijgbare soorten dubbelglas inclusief de bijbehorende isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt aangegeven met de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de dubbele beglazing isoleert.

Vind alles over dubbel glas op Dubbelglas-weetjes.nl. Ook is er veel nuttige informatie op Milieucentraal. Met bv isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas krik je op tot HR-glas. De folie wordt aan de binnenkant op het glas geplakt of je spant het op het kozijn. Raamfolie isoleert een stuk minder goed dan HR++ glas en triple glas. Het geeft dus minder comfort en je bespaart (veel) minder op je energieverbruik. Kozijnfolie is wel veel goedkoper: als je het zelf aanbrengt, kost het maar € 2,50 per vierkante meter. Maar folie die op het raam geplakt wordt, kost bijna net zoveel als HR++ glas (inclusief het aanbrengen). Voor monumenten kan het wel een aantrekkelijke keuze zijn: het is een stuk goedkoper dan speciaal monumentenglas.