Kleine maatregelen om energie besparen levert alleen maar voordelen op. Het bespaart geld op de energiekosten, levert een bijdrage aan een beter milieu en klimaat, zorgt ervoor dat we minder fossiele brandstoffen nodig hebben en maakt Nederland onafhankelijker van het buitenland. Bovendien hoeft de energie die wordt bespaard niet te worden opgewekt: dat scheelt dus dubbel geld.

Maar hoe moet je energie besparen? Iedereen heeft daar een ander beeld bij. De een denkt aan de verwarming lager of zelfs helemaal uit zetten. De ander associeert het met isolatie of een dak vol zonnepanelen. Dit zijn de twee uitersten die je meestal hoort als het gaat om energiebesparing: beperkingen in comfort of dure uitgaven.

Toch zijn er veel andere manieren om minder energie te gebruiken. Bijvoorbeeld door te kijken hoe de verwarming bij jou thuis efficiënter kan werken. Daar zijn vele mogelijkheden voor zonder het hele systeem te hoeven vervangen! Voor weinig geld en met behoud van comfort kun je ook veel energie besparen. Zie hier een checklist van 071 kleine maatregelen en gewoontes om energie te besparen, Wie het slim aanpakt kan makkelijk honderden euro’s per jaar besparen. Zie hier de top kleine maatregelen en hun mogelijke besparing per jaar voor een gemiddeld huis.

Nu alleen nog weten hoe je dat kunt doen. Verschillende websites kunnen je hier bij helpen, zie bv de website Zelf energie besparen!

Zie hier de lijst “kleine maatregelen” van Duurzaaam Bouwloket met informatie link.

Naad en kier dichting
LED verlichting
Pompschakelaar vloerverwarming
Radiator folie
Leiding isolatie
Waterzijdig inregelen
Waterbesparende douchekop
Doorstroomboiler
Instellen vloerverwarming
Zuinige apparatuur
Regentonnen
Stand-by-killer

Radiator ventilator

Cv-ketel onderhoud

CV ketel instelling

Onder de 58,6 graden retour temperatuur werkt een HR-ketel pas echt op Hoog Rendement