Duurzame Energie Merenwijk, Tegengas Merenwijk, en de gemeente Leiden maken samen het wijkuitvoeringsplan (WUP). Dit plan beschrijft de overstap op schone energie in de Merenwijk. Eerst maken de partijen een startnotitie om de randvoorwaarden en het proces vast te leggen. Ook de woningcorporaties Ons Doel, Portaal en De Sleutels en netbeheerder Alliander denken mee. Duurzame Energie Merenwijk heeft  al eerder technisch onderzoek en inventarisaties verricht naar mogelijkheden om energie te besparen en duurzame energie te gebruiken voor de woningen in Merenwijk. Deze onderzoeken zijn een startpunt voor de WUP.

Er zijn veel warmteoplossingen beschikbaar en de vraag is wat de beste oplossing is voor onze wijk. Dat kan een warmtenet zijn die als het aan DEM ligt gevoed wordt door lokale duurzame bronnen (aquathermie uit de Zijl of AWZI, bodemwarmte, enz). Ook warmte van buitenaf zoals een Warmtelinq+ zal worden onderzocht. Welke oplossingen geschikt zijn én haalbaar én betaalbaar moet allemaal blijken uit de onderzoeken.. Dat is allemaal belangrijke informatie, zodat wij gezamenlijk als bewoners van de Merenwijk een goede keus kunnen maken.

De inzet is om Nederland in 2050 CO2 neutraal te maken, hoe dit tijdspad en de uiteindelijke datum er voor de Merenwijk als startwijk uitziet hangt af van de gekozen oplossing en hoe lang het duurt om deze te realiseren en wat een redelijke termijn is om iedereen de kans te geven aan te sluiten of een eigen oplossing voor warmte te organiseren. Ook dit hangt af van het onderzoek en zal vastgelegd worden in de wijkuitvoeringsplan.

Onze inzet en het gezamenlijk uitgangspunt is altijd geweest dat de bewoner centraal staat en de keuze voor de warmte oplossing dan ook ligt bij ons als Merenwijkers. Goed om te weten is dat alle opties open staan, deze gaan uitvoering onderzocht worden door een onderzoeksbureau zodat wij een gedegen keus kunnen maken als bewoner. Of dat nu is door aan te sluiten bij een collectieve oplossing zoals we hopen vast te leggen in het wijkuitvoeringsplan, of een eigen oplossing zoals een warmtepomp.

De startnotitie

In de startnotitie komt te staan hoe het opstellen van het wijkuitvoeringsplan georganiseerd gaat worden: wie zitten er aan tafel om mee te schrijven? Hoe gaan de verschillende partijen samenwerken? Hoe worden de standpunten van de wijkbewoners opgenomen in het plan? Hoe vindt de besluitvorming plaats? Ook willen DEM, Tegengas en de gemeente een samenwerkingsovereenkomst opstellen om de afspraken vast te leggen. Onze voornaamste uitgangspunten zijn:

  • Wijkbewoners komen eerst aan woord (vragenlijst “Eigen huis en energietransitie”)
  • Wijkbewoners worden regelmatig meegenomen in het proces en geïnformeerd
  • Op basis van de wensen van wijkbewoners wordt een breed scala aan oplossingen geïnventariseerd
  • Er komt een gedegen technisch, economisch, en sociaal onderzoek naar mogelijke wijkenergie oplossingen
  • Wijkbewoners kiezen uit de gegeven opties de voorkeurs collectieve warmte/energie-oplossing
  • Er komt een aanbod voor een duurzame collectieve warmte/energie oplossing
  • De keuze voor een individuele warmte-oplossing bestaat te allen tijde (mogelijkheid tot aanbod)

Hier staat de volledige lijst van Uitgangspunten.

Te groot voor één plan

De Merenwijk is met 6.000 woningen een grote wijk, met verschillende buurten waar bewoners straks uit verschillende oplossingen gaan kiezen. Het wijkuitvoeringsplan waarmee nu gestart wordt, gaat alleen over Leedewijk Noord en Zuid, Zijlwijk Noord en Zuid en de Rodes. Dat zijn wijken met voornamelijk koopwoningen die wat bouw betreft op elkaar lijken en waarvoor stadsverwarming (een gemeenschappelijk warmtenet) niet een eerste optie is. Merenwijk-Centrum, Slaaghwijk en het bedrijventerrein Merenwijk krijgen op termijn een eigen wijkuitvoeringsplan. Afstemming van de plannen voor de verschillende buurten is belangrijk.

Vragenlijst “Eigen Woning en Energietransitie”

Met de introductie van de Vragenlijst “Eigen Woning en Energietransitie” gaan we de voortgang van de energietransitie in de Merenwijk monitoren. We nodigen u graag uit gebruik te maken van deze webapplicatie. Ook als u ‘van het gas af’ bent is uw bijdrage van belang voor het onderzoek met name voor de toegepaste techniek. De eerste keer (=nulmeting) zal enige tijd vergen. Als u daarna nieuwe aanpassingen ook registreert en aangeeft welke vervolgtoepassingen uw voorkeur hebben, ontstaat er een overzicht van de voortgang en de gewenste strategie. Op basis daarvan kunnen we een analyse maken van de huidige situatie. Vervolgens kunt u dit ook doen voor de gewenste toekomstige energievoorziening. Zie hier meer info over het opstarten van de vragenlijst.

Aquathermie optie met bron AWZI  voor de Merenwijk

Daarnaast bespreekt de werkgroep WUP met het Hoogheemraadschap de opties en mogelijkheden voor Aquathermie met bronnen AWZI (waterzuiveringsinstallatie) en de Zijl voor de Merenwijk. In de studie Duurzame warmte voor de Merenwijk (25 augustus 2021 door Syntraal) kwam naar voren dat een Bronnet vanaf de AWZI, eventueel in combinatie met WKO capaciteit een haalbare en duurzame manier van verwarmen en koelen zou kunnen opleveren voor een groot deel of zelfs gehele Merenwijk laagbouw.

Echter inmiddels heeft Poelgeest via Vattenfall een gunning gekregen voor het gebruik van de RWZI voor Aquathermie warmte in Poelgeest. Vervolgens hebben wij als WUP een gezamenlijke reactie geschreven en gevraagd wat de invloed van het initiatief van Vattenfall is op de optie van een bronnet voor de Merenwijk, vooral gegeven dat Poelgeest in periode van grote vraag (koud weer) mogelijk een groot deel van het potentieel vraagt. Hierop volgend heeft Hoogheemraadschap van Rijnland Syntraal gevraagd de effecten van warmtewinning door Vattenfall met betrekking tot het restpotentieel inzichtelijk te maken. Zie hier het definitieve rapport.

Het rapport van Syntraal concludeert dat de kans klein lijkt dat het initiatief van Vattenfall in Poelgeest het initiatief van de Merenwijk op termijn in de weg zou kunnen zitten. Beide projecten kunnen naast elkaar bestaan waarbij dan wel de complete potentie van de zuivering is uitgenut. Voor de Merenwijk zijn wel twee tot vijf extra WKO’s en mogelijk extra back-up capaciteit noodzakelijk. Het rapport suggereert een beperkt effect op de totale investering en de business case voor de Merenwijk.

Na diepere vragen aan Hoogheemraadschap en Syntraal zien wij als werkgroep WUP nog steeds een redelijk risico dat de gunning aan Poelgeest de technische haalbaarheid en de business case voor de Merenwijk behoorlijk kan verslechteren.  Dit heeft te maken met aansluitruimte en met de noodzaak voor een grote bufferopslag op het AWZI complex, waarbij het niet zeker is of dit zou kunnen. Duidelijk is dat Poelgeest in periode van grote vraag (koud weer) bijna het hele warmtepotentieel vraagt en dat de Merenwijk het potentieel uit andere periodes haalt wat het dus warmte moet bufferen en opslaan (in WKO’s). Daarmee zal dit zeker een effect hebben op de totale investering en de business case. Dit moet verder uitgewerkt worden in de onderzoekperiode van de WUP.

 

Onze Nieuwsberichten over het Wijkuitvoeringsplan