De wind is, naast de zon, een veelgebruikte duurzame energiebron. Energiebedrijven maken gebruik van de wind, maar je kunt ook zelf energie opwekken met wind. Je kunt thuis een kleine windmolen plaatsen of een ‘stukje windmolen’ kopen. Een kleine windmolen in je tuin of op je dak kent echter veel nadelen en is nauwelijks rendabel te maken. Je kunt meestal beter deelnemen in een coöperatie die een (grote) windmolen bezit. Je koopt dan een ‘stukje windmolen’. De stroomopbrengst verrekent de leverancier met je verbruik, met uitzondering van de btw. De energiebelasting wordt deels verrekend.
Tips windmolens
- Een kleine windturbine levert schone elektriciteit, tegen een relatief lage prijs per kWh. Maar door de hoge aanschafkosten verdien je de investering niet terug binnen de technische levensduur.
- Zonnepanelen zijn praktisch gezien meestal een betere keuze voor particulieren.
- Als je windenergie wilt stimuleren, kun je het beste deelnemen in een groot windmolenpark of kiezen voor een energieleverancier die windstroom levert.
Nadelen van een eigen windmolen
- Het is veel uitzoekwerk vooraf. Hoe zit het bijvoorbeeld met vergunningen?
- De aanschafkosten zijn hoog: al gauw €15.000. Dit bedrag en de kosten voor onderhoud verdien je niet terug binnen de technische levensduur.
- Er is geen aankoopsubsidie van de rijksoverheid, zoals die er wel is voor bijvoorbeeld zonneboilers.
- De productie van een windmolen kost veel energie. Een kleine windmolen moet op een heel gunstige plek staan om dit te compenseren.
- Een windmolen kan geluidsoverlast veroorzaken.