Peter Engbers (pmg.engbers@gmail,com)

Energiecoach Merenwijk

 

Focus op Typehuizen:

 1. Karpers & Gele Forellen
 2. Rode Forellen

Ik ben Peter Engbers en woon 8 jaar in de Merenwijk. Ik ben natuurkundig ingenieur en energie en milieu liggen mij heel zeer na aan het hart. Ik heb al van alles in mijn eigen huis gedaan om het bijna CO2 neutraal te maken zoals kleine maatregelen, isoleren, zonnepanelen, warmtepomp, en smart metering. Energiebesparen in je eigen huis is voor mij dus vanzelfsprekend. Voor de gevorderde gebruiker staat hier een voorbeeld van mijn energie analyse en stappenplan en een energiebalans berekening.

Voor DEM werk ik aan het vinden van een optimale manier en mix om de Merenwijk te verwarmen als we van het aardgas afgaan in 2035. Daarnaast was de cursus Energiecoach de stimulans om ook mijn directe omgeving te helpen verduurzamen.  Ik hoop we met z’n allen de manier vinden om alle huizen in de wijk duurzaam te verwarmen en voor ieder huis een aangepaste oplossing kunnen adviseren. Zie hier een interview met Peter.

Eigen huis: Beekforel (1987) met energie label A. Zie Duurzamehuizenroute.nl.

Voornaamste uitgevoerde maatregelen ter verduurzaming huis:

 1. kleine maatregelen
 2. Zuinige apparatuur (A+++)
 3. Vloerisolatie (Tonzon)
 4. HR++
 5. Dakisolatie (bouw)
 6. Spouwisolatie (bouw)
 7. Vloerverwarming
 8. Mechanische ventilatie
 9. Domotica – smarthome systemen
 10. PV zonnepanelen (6700 Wp)
 11. Windmolen deel (2000 kWh/j)
 12. Hybride warmtepomp