Onze buren in Poelgeest lieten afgelopen jaar een onderzoek uitvoeren in hun wijk: is het mogelijk om onze huizen te verwarmen met warmte uit water (aquathermie)? De uitkomsten van het onderzoek zijn nu bekend: dat kan!

De Klinkenbergerplas in Oegstgeest

Er zitten wel wat haken en ogen aan aquathermie in Poelgeest. Technisch is het haalbaar, maar de kosten zijn (nog) hoog. Er is subsidie nodig om warmte uit water te laten concurreren met andere warmtebronnen. Ook is aquathermie minder duurzaam dan gehoopt, zolang de benodigde warmtepomp niet werkt op groene elektriciteit. Dat probleem lost zichzelf echter op omdat de elektriciteitsmix de komende jaren groene wordt.

Hebben we hier in de Merenwijk ook iets aan? Zeker! Onze wijk heeft met de Zijl en het Joppe zeer bruikbare bronnen voor aquathermie. Maar ook de rioolwaterzuivering levert bruikbare warmte op, die geschikt zou zijn voor onze wijk, mocht die niet in Poelgeest gebruikt worden. Eenvoudig wordt het echter niet, want de Merenwijk beschikt alleen over een beperkt warmtenet, waar in Poelgeest al een warmtenet voor all 1.000 woningen is aangelegd bij de bouw.

DEM is momenteel in overleg met een aantal onderzoeksbureaus die voor ons gaan uitzoeken welke bruikbare bronnen we in de wijk beschikbaar hebben. Als dat is afgerond, zijn we een stap verder in antwoord op de vraag: hoe verwarmen wij straks de Merenwijk?

Lees de samenvatting van het rapport hier [pdf] Samenvatting Onderzoeksrapport Aquathermie Poelgeest_def

Of bekijk de volledige rapportage op de website van Energiek Poelgeest