DEM’mer Eveline Molier besloot de coronacrisis aan te grijpen om in haar eigen huis aan de slag te gaan. Is dat radiatorfolie nou echt zo makkelijk aan te brengen? Nou, ja dus!

radiatorfolie

Eerst even afknippen op de juiste lengte

Omdat we in deze corona-tijden allemaal binnen moeten blijven en ik voor DEM aan het kijken was welke makkelijke en goedkope isolatiematerialen er zijn, besloot ik zelf eens de proef op de som te nemen en te kijken wat er aan radiatorfolie zoal te vinden is.

Twee soorten folie

Gelukkig zijn bouwmarkten nog open en met de gepaste afstand van een grote kar kwam ik bij het isolatieschap. Ik vond twee verschillende soorten (een dikke rol stevig folie en een dun pakket met een soort opgevouwen cellofaanfolie. In de DEM app groep kondigde ik mijn experiment stoer aan (zodat ik het ook echt niet meer kon uitstellen) en ik kreeg gelijk de tip dat het dunnere folie ook met kleine supermagneetje makkelijk aan te brengen was. Ik kreeg van een collega DEM’mer zelfs een tiental supermagneetjes mee om uit te testen. Dit werd nog leuk, misschien helemaal geen geplak met dubbelzijdig tape nodig?

Plakken met magneetjes

Na schoonmaken van de radiator, knipte ik het folie makkelijk op de juiste lengte, hing aan de onderkant wat wasknijpers voor het gewicht en liet samen met mijn dochter het folie achter de radiator zakken. Paar magneetjes rechts, links en onderaan tegen de verwarming en klaar! Ook de woonkamer radiator gelijk gedaan. Die is lang! Bank die ervoor staat naar voren gehaald, met stofzuiger eens goed stof weg halen, beetje schoonmaken, folie uitrollen (in het pakket zit 7,5 meter) en weer met meetlint, schaar en magneetjes aan de slag. Ik denk dat ik er ongeveer 20 minuten mee bezig was.

“Stofzuigen achter de radiator was nog het meeste werk!”

Plakken met tape

magneetje radiatorfolie

Zo klein is zo’n magneetje dus.

Toch ook nog eens het folie gebruikt met de bijgeleverde dubbelzijdige tape. Ook dat ging uiteindelijk eigenlijk best wel makkelijk. De tape plakte bij aanbrengen deels op vloer, maar was er ook makkelijk weer af te halen. Voordeel van de tape is wel dat het folie strakker tegen de radiator hangt. Er zijn goede filmpjes en ook een goede instructie hoe je dit moet aanbrengen. Ik geloof dat ik het net iets anders heb gedaan, maar het zit goed vast.

Veel werk? Welnee!

Het dikkere folie heb ik dus niet eens opengemaakt! Volgende dag retour naar de bouwmarkt, met de dubbelzijdige tape die ik erbij had gekocht. Het meeste werk is eigenlijk nog de ruimte voor een verwarming/radiator vrij maken (bank of tafel aan de kant schuiven; de stofnesten wegzuigen; radiator schoonmaken en alles weer terugzetten). Toch was het ook wel leuk om te doen, vooral in mijn geval met mijn dochter, die bleek hier heel vaardig in te zijn (en magneetjes hebben natuurlijk altijd een bepaalde aantrekkingskracht!) In plaats van wasknijpers, bedacht mijn dochter een methode om de folie gewoon al afrollende achter de radiator aan te brengen.

Eindoordeel

Het folie zorgt ervoor dat de warmte niet de muur intrekt, maar direct terug gaat naar de kamer. Daardoor voelt het ook veel warmer. Misschien raar, maar ik had gelijk toch al het idee dat ik verschil merkte. Kortom, heel goed te doen. Qua prijs maken beide opties niet veel uit. Het dunne folie lijkt duurder, maar dat komt omdat 1,5 meter meer is en inclusief dunne witte dubbelzijdige tape. De magneetjes komen uit China, die kun je online bestellen, zijn ook niet duur. Maar dat heeft in deze tijden misschien niet onze voorkeur. Kosten voor het folie: tussen de 20 of 40 Euro afhankelijk van het aantal radiatoren. Geeft ook een positief gevoel, toch nog iets nuttigs thuis te kunnen doen, in deze tijden waar zoveel stilstaat of niet door kan gaan.