Het is een doorsneewoning in de Karpers, met een gewone oprit. Maar straks gaat er onder deze oprit een U-buis 160 meter diep de grond in en verwarmt bewoner Bas Edixhoven zijn huis met bodemwarmte. Kan dat dan? Ja, dat kan.

Stel, je wilt je CO2-uitstoot verlagen. Geen raar idee nu we middenin de energietransitie zitten. Dan start je waarschijnlijk, net als Bas Edixhoven in de Merenwijk, met wat zonnepanelen op je dak. Je isoleert je dak, wordt lid van een windcoöperatie, gaat over op inductiekoken of neemt wat participaties in een windmolenpark. Maar dan? Edixhoven verstookte nog 1000 m3 gas per jaar en was klaar voor een stap die hem next level zou brengen: van het gas los en aan de warmtepomp.

Eerst de pomp

Bas Edixhoven. Onder deze oprit gaat het gebeuren.


Het advies luidt in dat geval: éérst je huis compleet isoleren. Het dubbel glas is nog uit 1987, dus daar viel nog wel wat te verbeteren. Ook de spouwmuren waren nog niet aangepakt, maar Edixhoven besloot het andersom te doen: eerst een warmtepomp, dan verder isoleren. Of niet. “Misschien dat ik straks wat minder comfort heb bij de ramen, maar dat neem ik voor lief. Ik heb geen enkele twijfel dat ik mijn huis kan verwarmen, ook op piekdagen in de winter. De capaciteit van het systeem dat ik heb gekozen is 1,5 keer wat ik nodig heb. Bovendien worden de jaarlijkse kosten voor verwarming lager, en kan dit systeem mijn huis in de zomer ook koelen.”

160 meter de grond in

Dat systeem is een grondwarmtepomp. Het werkt als volgt: onder de oprit wordt een gat geboord van zo’n 15 centimeter breed en 160 meter diep. In het gat wordt de U-buis gehangen en daarna wordt het gat weer opgevuld. In de garage komt een warmtepomp, ter grootte van een fikse koelkast. Die onttrekt warmte aan de bodem door water met antivries door de U-buis te pompen. Met deze warmte houdt de warmtepomp het water in het verwarmingssysteem in huis op 35 graden. De pomp verwarmt ook een warmwatervat van 170 liter, zodat er altijd voldoende tapwater is, bijvoorbeeld om af te wassen. Op de zolder staat nog een extra vat van 100 liter, zodat je ook onbezorgd kunt douchen of in bad. De diepte van het gat is afgestemd op de hoeveelheden warmte die in de winter onttrokken en in de zomer door het koelen weer teruggestopt worden. Bevriezingsgevaar is er dan ook niet.

Tip van Bas
Als je opziet tegen de investering, neem dan je maatregelen in stappen. Je kunt bijvoorbeeld eerst de lagetemperatuurverwarming laten aanbrengen en later pas de warmtepompinstallatie zelf.

Klimaatplafond

Een drempel in huize Edixhoven was de vloerverwarming. Vloerverwarming is een logische keuze in combinatie met een warmtepomp. Maar ja, dan moet wel je héle vloer opengehakt worden, inclusief het parket… Bas koos daarom voor een klimaatplafond. Het is een systeem met plafondtegels waarin dunne waterbuisjes verwerkt zijn die gelijkmatig warmte afgeven. Boven, waar het gezin nauwelijks stookt, is geen aanpassing nodig. Alleen in de werkkamer komt een lagetemperatuurradiator. Wat wel een dingetje blijft: de huiskamer moet leeg om het plafondsysteem aan te brengen. “Maar dat grijpen we aan om meteen het parket te schuren en te lakken.”

Geen lawaai

Een luchtwarmtepomp was ook een optie, maar Edixhoven was er niet van overtuigd dat die in de winter voldoende vermogen zou leveren. “Bodemwarmte is vrij constant.” Ook het mogelijke lawaai vanuit de unit aan de gevel zat hem niet lekker. Daar heeft hij straks met zijn aardwarmtepomp geen last van: “We zijn twee keer gaan kijken en luisteren. Het geluid is vergelijkbaar met een koelkast. En de installatie staat in de garage, dus de buren zouden er totaal geen last van moeten hebben. Maar we hebben natuurlijk wel netjes gemeld wat we van plan zijn.”

Liever een Audi

Goedkoop is het natuurlijk allemaal niet. “Een ander koopt een Audi voor dit bedrag”, grijnst Edixhoven. “Maar ik vind dit een interessant project, en zo doe ik nog iets nuttigs met mijn spaargeld. De rente is laag, dus ik investeer het liever hier in.” Half juni gaat het feest beginnen, ruim op tijd om er dit najaar warmpjes bij te zitten. “Ik realiseer me ook wel dat er straks misschien andere oplossingen komen. Wellicht komt er hier op een dag een warmtenet, wie weet. Maar als iedereen wacht op iedereen, gebeurt er niets. We moeten allemaal een steentje bijdragen aan de energietransitie. Ik doe dat op deze manier.”

Benieuwd hoe het afloopt met de aardwarmtepomp van Bas Edixhoven? Op 17 juni rijdt de installateur voor. We houden je op de hoogte van de vorderingen.
Elk huis is anders. Wil je verduurzamingsadvies voor jouw specifieke situatie en wensen? Vraag dan een gesprek aan met een DEM-energiecoach via info@duurzameenergiemerenwijk.nl.