Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerde vandaag de uitkomsten van een onderzoek naar de kosten van woningverduurzaming: met de huidige regelingen veel te duur en dus niet rendabel, aldus het PBL. Duurzame Energie Merenwijk vindt dat iets te kort door de bocht. Zeker, niet veel mensen hebben 35.000 euro liggen, volgens het PBL nodig om van energielabel D naar gasloos te gaan. Maar moet dat dan? Welnee.

Begin met kleine maatregelen

Begin gewoon met radiatorfolie

Veel woningen in onze wijk hebben momenteel een C-label en daar valt echt wel wat te verbeteren zonder dat je meteen droog brood moet eten. Ons advies: ga eerst aan de slag om je wooncomfort te verbeteren, dus begin met tochtstrips, radiatorfolie en een brievenbusborstel. Of verdeel bijvoorbeeld de warmte beter door  een radiatorventilator te installeren (tip voor het besteden van je energievoucher!). Heb je nog geen spouwmuurisolatie? Dan kan dat een goede, en niet al te dure volgende stap zijn, net als vloerisolatie in je kruipruimte. Allemaal betaalbaar en goed voor je wooncomfort en je energierekening.

Wacht met grote ingrepen

Grote ingrepen, zoals je dak isoleren of overal HR++-glas aanbrengen, kun je doen op het moment dat je toch gaat verbouwen. Van het gas los? Wacht er nog even mee, er valt nog een hoop te winnen voordat je de stap naar een warmtepomp zou moeten zetten. Overigens zijn zonnepanelen áltijd een goed idee. Die zijn in een paar jaar terugverdiend.

Vraag advies aan de energiecoach

Weten wat in jouw specifieke geval een goede maatregel is? Mail naar info@duurzameenergiemerenwijk.nl en vraag een gesprek aan met de energiecoach.