Simon Bos van Syntraal en Tjitske Veldkamp (DEM) buigen zich over de plattegrond van de Merenwijk

Op 7 september zat DEM om tafel met energieleverancier Vattenfall, de gemeente Leiden, Het Hoogheemraadschap en de drie woningcorporaties in onze wijk. De aanleiding daarvoor was het bronnenonderzoek dat DEM heeft laten uitvoeren door de twee adviesbureaus Tauw en Syntraal. Zij hebben voor ons uitgezocht welke (duurzame) energiebronnen er in de Merenwijk zijn en presenteerden hun conclusies aan de partijen die ook iets te maken hebben met de toekomst van onze wijk.

Het is handig om te weten dat we in onze wijk de mogelijkheid hebben om warmte op te wekken uit (bijvoorbeeld) water of de rioolwaterzuivering. Maar het echte werk moet nog beginnen: samen bepalen wat de béste manieren zijn om straks onze huizen te verwarmen. Welke oplossingen zijn betaalbaar, betrouwbaar, veilig én duurzaam? Dat is nog niet zo eenvoudig. Daarvoor is eerst nog meer uitzoekwerk nodig en moet er ook meer duidelijkheid zijn over de plannen van de gemeente Leiden. Komt er straks bijvoorbeeld echt restwarmte uit Rotterdam onze kant uit?

Voor wie geïnteresseerd is, zetten we binnenkort een leesbare versie van het Tauw-rapport online. De huidige versie is namelijk behoorlijk technisch. Ondertussen denken we na hoe we straks als bewoners de beste keus te kunnen maken. Is het slim om een groot warmtenet voor de hele wijk aan te leggen? Kun je beter een kleiner net per buurt hebben? Of gaan we toch toe naar individuele warmtepompen? Allemaal vragen die we met de Merenwijkers willen bespreken. Voorlopig zijn het nog lastig te beantwoorden vragen, maar we hebben nu een begin gemaakt met het vinden van antwoorden.

Onthoud: welke warmteoplossing er straks ook in de Merenwijk komt, je huis isoleren is áltijd een goed idee. Het levert je meer wooncomfort en een lagere energierekening op.

Wil je meedenken met DEM? Geef je op via info@duurzameenergiemerenwijk.nl