Een heel lage energierekening zonder uitzonderlijke, kostbare maatregelen? Het kan. Gewoon letten op je energiegebruik. Merenwijkers Annemieke en Gertjan van Baarle bewijzen het.

Door Jan Portegijs

Tien jaar geleden werden Annemieke en Gertjan zich bewust van de enorme ecologische voetafdruk die de Nederlandse levensstijl met zich meebrengt. Dat was voor hun de ommekeer. Sindsdien leven ze met aandacht voor energie en milieu.
‘Maar we zijn daar niet extreem in,’ benadrukt Annemieke. ‘Het moet wel leuk blijven. Zo krijgen we een groentepakket van – mag ik reclame maken? –  De Kieviet uit Katwijk met alleen lokale seizoensgroenten. Dat is prettig en bespaart heel veel energie. Ik kan het iedereen aanbevelen.’ Gertjan vult aan:  ‘Maar als ik voor een recept druiven nodig heb, dan koop ik die, ook als ze met het vliegtuig uit bijvoorbeeld Argentinië zijn gekomen.’

Annemieke van Baarle

A++-label

Vijf jaar geleden zijn Annemieke en Gertjan met hun drie kinderen naar de Zwanenzijde in de Merenwijk verhuisd. Bij de inrichting van het huis is nadrukkelijk naar de energiebesparingsmogelijkheden gekeken. Gertjan: ‘We hebben natuurlijk overal direct ledverlichting aangebracht. En bij nieuwe apparaten kiezen we voor het A++-label. Verder hebben we vloerverwarming laten aanleggen in de keuken, en voor de grote aluminium schuifpui hebben we speciale radiators laten plaatsen die vooral de lucht verwarmen en weinig stralingswarmte afgeven. De temperatuur van het cv-water kan daarom laag blijven, en dat is gunstig voor het energiegebruik. De grote zijmuur was al geïsoleerd.’

10 zonnepanelen

Het energieverbruik van de familie van Baarle is laag. Nul op de meter pocht Gertjan. Maar dat is niet helemaal waar. Over 2019 betaalden ze €14 voor de geleverde 47 kW uur elektriciteit. Sinds 2017 hebben ze tien zonnepanelen op het dak die vrijwel alle elektrische energie leveren. Ook de gasrekening is laag. Ze gebruiken 1250 m³ gas per jaar. Volgens de staatjes van Greenchoice zitten ze qua verbruik tussen de één- en tweepersoonshuishouden in, terwijl ze met z’n vijven zijn.
‘We hebben wel veel mazzel met ons huis’, zegt Gertjan. ‘Over de volle breedte van de woonkamer hebben we een schuifpui op het zuiden, waardoor de zon heel snel het huis verwarmt. Onder de woonkamer is een souterrain en onder de keuken is de hal. Beide worden niet verwarmd, dus fungeert dat als een prima isolatie. Boven de woonkamer en de keuken is de slaapverdieping die slechts af en toe wordt verwarmd. Het dak hebben we laten isoleren.’

Gedrag bepaalt de rekening

Toch verklaren de isolatiemaatregelen niet alles. De energierekening is mede zo laag omdat ze zich bewust zijn van hun energiegebruik en daar ook naar handelen. Zo hoeft bijvoorbeeld de hal niet te worden verwarmd, omdat de deur naar de hal altijd dicht wordt gedaan. Annemieke: ‘’s Ochtends laten we de verwarming op de nachttemperatuur van 17 °C staan omdat we na het ontbijt toch allemaal weggaan. ‘s Avonds zetten we voor het naar bed gaan met de hand de thermostaat op de lage stand.’

Hoe verder?

Er zijn nog genoeg ideeën voor verdere verbetering van het huis. Gertjan denkt aan airco op de slaapverdieping, want in de zomer kan het daar heel warm worden. Annemieke twijfelt: ‘Om voor die paar dagen airco aan te schaffen…’ Gertjan: ‘Airco’s kun je ook gebruiken om in de winter de slaapkamers van de kinderen te verwarmen als ze terugkomen van school om huiswerk te maken. Airco’s zijn namelijk warmtepompen en verwarmen heel energiezuinig.  Verder zijn we in gesprek met een aannemer over de voorgevel. Deze is aan vervanging toe en is ook slecht geïsoleerd. En dat voor een gevel op het noorden.’ Gertjan twijfelt nog over een warmtepomp: ‘De warmtepomp is nog steeds in ontwikkeling, dus daar wacht ik graag op. En onze HR-ketel is nog goed, dus waarom vervangen? Aan de andere kant als de ketel kapot gaat, moet je hem natuurlijk direct vervangen en is er niet veel tijd voor een afgewogen keuze.’

Tip van de energiecoach

Nog een tip van de energiecoach: voor de gevel driedubbelglas  en hele dikke isolatie. In Zweden is dat de norm, in Nederland wordt het steeds meer toegepast. Maar veel aannemers komen daar nog niet uit zichzelf mee, omdat voor hen deze techniek ook nieuw is.