Onderzoek: hoe breng je duurzame wijkwarmte naar woningen?

Warmte uit de Zijl?

Afgelopen jaar heeft Duurzame Energie Merenwijk een onderzoek laten uitvoeren: welke duurzame warmtebronnen hebben we in de wijk? En kunnen we die inzetten om woningen te verwarmen? Warmte uit water uit de Zijl en ’t Joppe, of uit de rioolwaterzuivering kwamen als mogelijkheden uit het onderzoek. Je vindt de presentatie van de uitkomsten hier [PDF]: 29102020 Presentatie bewonersavond onderzoek

Inmiddels hebben we alweer nieuwe vragen: om warmte naar de woningen te brengen, heb je een (ondergronds) warmtenet nodig. Is dat mogelijk en wenselijk? Moeten we het bestaande warmtenet (dat ligt onder andere in Slaaghwijk) uitbreiden en daar dan warmte uit de duurzame bronnen op invoeden?  Is het slimmer om aparte warmtenetjes aan te leggen? Kun je misschien zelfs per woning of per cluster van woningen zogenoemde warmtelussen aanleggen?

Onderzoeksbureau Syntraal gaat dat nu in opdracht van DEM en de gemeente Leiden uitzoeken. De gemeente betaalt het onderzoek. Je kunt het onderzoeksvoorstel hier lezen [PDF]: Offerte vervolgonderzoek Syntraal

 

2021-02-03T17:43:37+01:00
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Meer info Ok
Deze site maakt gebruik van cookies van Google om zijn diensten te leveren en om verkeer te analyseren. Je IP-adres en user-agent worden gedeeld met Google samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om de servicekwaliteit te waarborgen, gebruiksstatistieken te genereren en misbruik te detecteren en aan te pakken. Ook Wordpress plaatst cookies om de browserervaring te verbeteren of door verificatie extra functionaliteiten te bieden. Dit zijn geen commerciële tracking cookies. Wil je in detail zien welke cookies er gekoppeld zijn aan deze site, klik dan op het slotje links naast de url.