In juli 2020 hebben alle woningeigenaren van de gemeente Leiden een tegoedbon t.w.v. 70 euro ontvangen. De bon wil concreet woningeigenaren aan zetten tot het treffen van kleine maatregelen of voor het ontvangen van een adviestraject voor verduurzaming van de eigen woning. Klimaatroute is verantwoordelijk voor de uitvoering van de laatste optie, het adviestraject. Bewoners werden hiertoe actief benaderd door adviseurs van Klimaatroute, die zijn deur-aan-deur zijn gaan om bewoners te enthousiasmeren voor het adviestraject energiebesparing.

Uiteindelijk zijn 3200 huiseigenaren in de Merenwijk benaderd waarvan uiteindelijk 892 een adviestraject aangegaan zijn. Als alle adviezen uitgevoerd zouden worden, zou dit potentieel in dit woningen leiden tot 650000 m3 (56%) gas reductie en 1460000 kg (39%) CO2 reductie. Er zijn ook 359 offertetrajecten gestart voor 289 unieke woningen . Dat betekent dat 289 bewoners hebben aangegeven op korte termijn aan de slag te gaan met ten minste één geadviseerde maatregel. Dat komt overeen met circa 32% van alle 892 bewoners die een adviestraject zijn gestart. De voorlopige resultaten in de Merenwijk zijn hier uitgebreid beschreven.

Een speciaal afwijkend geval

DEM energiecoach Peter Engbers heeft een aantal advies rapporten van Klimaatroute bekeken. De meeste adviezen leken heel redelijk en vergelijkbaar met adviezen van Duurzaam Bouwloket voor de typehuizen en ook vergelijkbaar met analyses van de energiecoaches. In een geval was het advies echter totaal anders dan het stappenplan advies van de energiecoach en van Duurzaam Bouwloket voor een vergelijkbaar typehuis. In dit geval gaf Klimaatroute veel hogere terugverdientijden voor de grote isolatie maatregelen; vloer, dak, muur, en HR++. Als voorbeeld, de terugverdientijd van dak isolatie was 75 jaar zoals berekend door Klimaatroute, 10-20 jaar door Duurzaam Bouwloket, en 18 jaar door de energiecoach. Een terugverdientijd van 75 jaar betekent natuurlijk een negatief advies terwijl 18 jaar aangeeft dat de maatregel interessant kan zijn, maar waarschijnlijk niet de beste. Deze verschillen heeft DEM in detail besproken met de gemeente en Klimaatroute. Oorzaak van de afwijking bij Klimaatroute lijkt te liggen in hun generieke warmtebalans model dat in dit specifieke geval van laag gas gebruik (mede door veel zoninstraling door grote zuid façade en door het niet verwarmen van de bovenverdieping) niet representatief was. Een meer aan de specifieke situatie aangepaste analyse was hier nodig. Dit is iets wat een energiecoach wel kan doen. Conclusie was dat in bijzondere gevallen, bv bij erg afwijkende besparing potentieel of terugverdientijd, het raadzaam is om een analyse door een energiecoach te laten doen, die kan veel meer tijd besteden om de specifieke situatie te evalueren. Klimaatroute heeft toegezegd om deze referentie naar een DEM energiecoach in hun eindadvies aan bewoners mee te geven.

Meer informatie kan men vragen aan Peter Engbers via duurzameenergiemerenwijk@gmail.com. Ook kan men via dit email adres een energiecoach advies gesprek aanvragen. Hoe je je huis het beste kunt verduurzamen, en welk typehuis stappenplan van de Merenwijk het beste past, kun je hier lezen.