Een plan van bewoners in de Rodes (Merenwijk) voor verduurzaming van hun huis is voortijdig gestrand. De huiseigenaren willen graag aansluiten bij een grootschalige renovatie van Ons Doel. De corporatie isoleert dit jaar circa honderd huurwoningen in de wijk. De kosten die de aannemer voor dezelfde maatregelen aan de huiseigenaren offreert, liggen echter ver boven marktconforme prijzen in de particuliere sector. Daarmee is ook de motivatie van de bewoners verdwenen.

Bewoonster en initiatiefnemer Linda van der Voort riep, samen met wijkambassadeur Marc Koene en Duurzame Energie Merenwijk, haar buren anderhalf jaar geleden op om deze kans voor verduurzaming aan te grijpen. Zestien huishoudens waren enthousiast en meldden zich aan. Een onafhankelijk bouwadviseur, ingeschakeld door Duurzame Energie Merenwijk, rekende daarop de maatregelen van de aannemer door en komt nu tot de conclusie dat de voorgestelde werkzaamheden weliswaar adequaat zijn, maar de geoffreerde prijs te hoog.

Krappe planning

Ook de krappe planning levert problemen op. Voor de woningeigenaren zitten er slechts een paar weken tussen de offerte en de datum waarop ze moeten beslissen of ze willen meedoen. Daarna krijgen zij nog 8 weken om de financiering te regelen. Gesprekken met de gemeente, Ons Doel en de aannemer van Ons Doel hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Voordeel verdwenen

De bewoners moeten nu gaan kijken of ze dit op een andere manier kunnen organiseren, maar daarmee is het voordeel van een geïntegreerde, gelijktijdige aanpak uit beeld verdwenen. Ze vrezen voor schade aan de woningen en problemen met de aansluiting en afwatering van de dakconstructie. Ook de verwachte overlast is een issue nu er voor hen geen woningverbetering tegenover staat.

Mislukte koppelkans

Linda van der Voort is teleurgesteld. “We zijn iedereen al ruim anderhalf jaar aan hun jasje aan het trekken en zitten hier met een groep gemotiveerde bewoners die graag hun huis willen verbeteren en duurzamer maken. Dit was een prachtige kans geweest, waar alle partijen profijt van hadden gehad.” Wijkambassadeur Marc Koene vindt het zorgelijk dat zo’n mooie ‘koppelkans’ niet van de grond komt. “We moeten in Nederland jaarlijks 50.000 woningen verduurzamen. Als dat al niet lukt in een situatie als deze, waar alle seinen op groen zouden moeten staan, komt de verduurzaming nog trager op gang dan we dachten. En Nederland bungelt al onderaan als het om verduurzaming gaat.”