In het Leidsch Dagblad van dit weekend staat een interview met wijkbewoner Bert Jansen. Net als DEM is hij zeer betrokken bij de toekomst van de Merenwijk. Ook hij vraagt zich af: wat zijn de beste oplossingen om onze woningen te verwarmen als we minder fossiele brandstoffen willen gebruiken? Dat is precies waar DEM zich al 2,5 jaar in verdiept.
Nulmeting en bronnenonderzoek
Om een goed beeld te krijgen hebben we om te beginnen maar eens grondig uitgezocht hoeveel energie we eigenlijk nodig hebben: een nulmeting dus. Daarna hebben we een gedegen onderzoek laten uitvoeren naar de bronnen die we zelf in de wijk hebben. Daarvoor hebben we subsidie van de provincie Zuid-Holland aangevraagd. De uitkomsten van het onderzoek staan hier: Samenvatting-eindrapport 25092020-1-1. De gemeente laat momenteel een aanvullend onderzoek doen, om te kijken hoe je de warmte die beschikbaar is vervolgens goed zou kunnen inzetten.
Ga lekker isoleren
Interessant natuurlijk, al die onderzoeken, maar tegelijkertijd zijn we net zo hard bezig om onze wijkgenoten op weg te helpen met praktische stappen. We hebben energiecoaches laten opleiden die je gratis adviseren, we hebben verduurzamingsdossiers per woningtype gemaakt, we komen langs voor warmtefoto’s en radiatorfolie en je kunt ons mailen met al je vragen. Ons beste advies: isoleren, isoleren en isoleren. Want hoe we onze wijk straks ook gaan verwarmen, voor je energierekening is het áltijd goed om zo weinig mogelijk te verstoken.
Toekomstplannen
Rest de vraag: wat gaat de gemeente straks doen? Krijgen we een warmtenet met restwarmte uit Rotterdam? Hangt er straks aan elke gevel een warmtepomp? Blijven we gewoon nog een poosje aan het aardgas? En wie gaat er knopen doorhakken? We weten het simpelweg nog niet. Dat is het lastige van de energietransitie: er zijn geen eenvoudige oplossingen. Dat betekent natuurlijk niet dat er géén oplossingen zijn.
Denk mee en praat mee
De gemeente wil de wijk graag betrekken bij toekomstige beslissingen. DEM praat daar al een poosje over mee en blijft dat zeker doen. Maar wij vertegenwoordigen natuurlijk niet alle 6.000 woningen. Dus doe gewoon mee. Volg onze website en onze facebookpagina; houd bij wat de gemeente aan het doen is; praat mee op de wijkavonden die de komende tijd georganiseerd worden. De energietransitie komt ook bij jou achter de voordeur. We hoeven echt niet morgen van het aardgas af. Tijd genoeg om met zijn allen goede afwegingen te maken. DEM blijft daarover in gesprek met de gemeente; doe het ook. Daar schiet je namelijk écht iets mee op.