In de vroege zomer van 2020 liet Bas Edixhoven zijn eigen grondwarmtepomp installeren. We berichtten hier eerder over. Inmiddels is hij een hete zomer en een frisse winter verder. Hoe is het hem (en de pomp) vergaan?

De warmtepomp van Bas staat in een hoek van de garage

Je hebt bewust afgezien van eerst nog extra isoleren. Spijt?
Nee hoor! Ik heb het systeem gedimensioneerd op basis van ons gasverbruik. Voor de zekerheid heeft de warmtepomp een verwarmingselement om zo nodig bij te springen als het echt heel koud is. Die extra backup bleek niet nodig, het systeem heeft normaal gewerkt, ook toen het 11 graden vroor. Het is de hele winter, ook tijdens de vorstperiode, een comfortabele 20 à 21 graden geweest. We doen ’s avonds wel de gordijnen dicht, want het dubbel glas uit de jaren 80 isoleert matig.

Hoe was het hier tijdens de hete zomermaanden?
Toen konden wij natuurlijk koelen met dit systeem, waardoor het nooit warmer is geweest dan 25 graden, ook toen de gemiddelde buitentemperatuur een week lang 30 graden was. Heel prettig. De grafiek waarop de temperatuur is bijgehouden, laat een heel stabiele lijn zien voor de binnentemperatuur.

Nog problemen gehad met het inregelen? ’t Is toch een redelijk innovatief systeem.
Helemaal niet! Eigenlijk werkte alles vanaf het begin naar behoren.

Je stroomverbruik is nu zeker astronomisch hoog?
Dat zou je misschien verwachten, maar het tegendeel is waar. Het gaat precies zoals voorspeld: het gas is afgesloten, en het elektriciteitsverbruik is verdubbeld. De jaarafrekening voor gas en elektriciteit is net binnen en die bleek 600 euro lager dan vorig jaar. Dus ik stook nu zonder schuldgevoel warmer dan vroeger. Mijn rekening was overigens sowieso al vrij laag, want ik heb ook nog zonnepanelen die zo’n 500 euro per jaar opleveren.

Had je terugkijkend dingen anders aangepakt?
Er blijkt ongeveer 1/6 van de warmte van de plafondverwarming door het plafond heen naar de eerste verdieping te verdwijnen. We hadden de plafondisolatie boven de plafondverwarming misschien weg kunnen laten, dan was het boven nog warmer geweest.

Valt er dan niets te klagen?
Nou, mijn thuiswerkende zoon heeft het nogal fris op zijn kamer en bijstoken met een gewone radiator werkt dan niet. Hij gaat binnenkort het huis uit, anders hadden we er een lagetemperatuurradiator gezet. Wat wel blijvend onhandig is: omdat we van het gas af zijn koken we nu op inductie. En onze favoriete galettepan uit Frankrijk past niet zo goed op de kookplaat, die hadden we beter uit moeten zoeken. Dat is natuurlijk wel vervelend, hahaha!

Bas vertelt kort over zijn eerste ervaringen op Youtube. Bekijk hier de video