Een groep bewoners uit de Merenwijk verzet zich onder de naam Tegengas tegen de (voorlopige) plannen van de gemeente om de wijk in 2035 op een andere manier te verwarmen dat met aardgas. De actiegroep pleit voor een ‘brede verkenning’ van de alternatieven.

Duurzame Energie Merenwijk onderschrijft dat van harte. Ook wij zijn van mening dat we als bewoners vooraan moeten staan bij de ontwikkeling van plannen voor onze wijk en dat daarbij alle mogelijkheden serieus moeten worden onderzocht. Om die reden hebben we in 2020 om te beginnen een inventarisatie van lokale duurzame bronnen laten uitvoeren. Dit onderzoek is door de gemeente gebruikt als uitgangspunt voor een gedetailleerdere vervolgstudie, waarvan de uitkomsten in juni verwacht worden.

Iets te kiezen

DEM vindt het belangrijk dat er straks voor ons allemaal iets te kiezen is, of dat nu betekent aansluiten bij een (kleinschalige) collectieve warmtevoorziening in de buurt, een warmtenet, een eigen luchtwarmtepomp, PVT-panelen of een andere techniek. Er is van alles mogelijk en we gaan de komende jaren als vrijwilligers rustig door om uit te zoeken wat goed werkt en betaalbaar is. Daarin werken we graag samen met de gemeente waar dat kan, want we hebben, in de drie jaar dat we bezig zijn, gemerkt dat het veel oplevert om je kennis en ervaring te delen. De energietransitie is ingewikkeld en we hebben elkaar hard nodig om de beste oplossingen te vinden.

Nu isoleren

Wat de energietoekomst van de Merenwijk ook wordt, het is altijd een goed idee om nu te starten met het verduurzamen van je huis, want hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je betaalt. Dat dat voor huizen in de Merenwijk onbetaalbaar zou zijn, is een veelgehoorde misvatting. Goedkoop is het niet, maar wanneer je verduurzamingsmaatregelen slim combineert met onderhoud dat je sowieso moet uitvoeren, of met een verbouwing, is er veel betaalbaar en mogelijk. Voor een groot aantal woningtypes hebben we inmiddels een handig stappenplan ontwikkeld waarmee woningeigenaren aan de slag kunnen. In de 14 jaar die we nog hebben tot 2035 moeten we daarmee toch een heel eind kunnen komen.

Lees het interview met Oscar Gennissen en Hans Buijing van Tegengas in het Leidsch Dagblad.