Leidsch Dagblad plaatste in de krant van zaterdag 15 mei een ingezonden brief van DEM, waarin we uitleggen waarom we de energietransitie in onze wijk met vertrouwen tegemoet zien:

Tegengas, kom met een constructief plan voor de energietransitie

In de krant van maandag 10 mei spreken Oscar Gennissen en Hans Buijing van actiegroep Tegengas hun zorg uit over de plannen van de gemeente om in de Merenwijk al in 2035 van het aardgas af te gaan. Duurzame Energie Merenwijk, een bewonersinitiatief dat al drie jaar actief bewoners helpt om hun huis te verduurzamen, denkt dat het zo’n vaart niet loopt. Ja, er moet nog veel gebeuren voordat we onze huizen duurzaam kunnen verwarmen. Maar laten we niet in het bozige frame trappen dat de energietransitie als een onafwendbare ramp op ons afkomt en dat de weerloze burger wordt gedwongen onbetaalbare maatregelen te treffen.

DEM heeft drie adviezen. Ten eerste: laat je je geen angst aanjagen. De gemeente heeft vanuit de overheid de opdracht alle huizen duurzaam te verwarmen tegen 2050. Dat gaat stap voor stap. In de Merenwijk moeten mogelijk in 2035 het riool en de gasleidingen vervangen worden. Het klinkt niet onlogisch om dat moment, als toch de straat openligt, aan te grijpen om iets te doen met (bijvoorbeeld) een warmtenet. DEM onderzoekt of je zo’n warmtenet kunt voeden met lokale bronnen.

Ten tweede: wees een beetje pragmatisch en grijp als woningbezitter een verhuizing, verbouwing of je reguliere onderhoud aan om je huis beter te isoleren. We hoeven niet allemaal morgen een A-label te hebben, maar je kunt de komende pakweg 25 jaar nog heel wat doen. Zo bereid je je rustig voor op een overstap naar een andere manier van verwarmen.

Ten derde: laat horen wat je wél wilt. Ga samen met je buurtgenoten in gesprek met de gemeente over de beste plannen voor je wijk. Sluit je aan bij DEM, bij coöperatie Energiek Leiden of spreek in bij een raadscommissie. We hebben als bewoners nú de mogelijkheid om de gemeente kritisch te volgen en om samen richting te geven aan de energietransitie. Hoe constructiever we dat doen en met hoe meer bewoners, hoe groter de kans dat we in 2035 (of in 2050) allemaal tevreden in een duurzaam verwarmd huis zitten.

Martin Dekker, Joost Doornbos, Peter Engbers, Sandra Schuiten en Tjitske Veldkamp, Duurzame Energie Merenwijk