Wij van DEM zijn natuurlijk groot voorstander van spouwmuurisolatie. Het scheelt enorm in je energieverbruik! Wat niet iedereen weet, is dat er in veel spouwmuren in onze wijk vleermuizen wonen. Die vleermuizen zijn wettelijk beschermd, dus je kunt niet zomaar aan de slag. Daar wees Merenwijkbewoner Corinna Vermeulen ons onlangs op. Ze maakte een handig overzicht met adviezen: wat kun je doen om te na-isoleren en toch je gevleugelde huisgenoten niet dwars te zitten.

Isoleer bijvoorbeeld liever niet in april en zeker niet van mei tot half juli. Dan is het vleermuizenkraamtijd. Isoleer ’s winters (vanaf half oktober) alleen als je zeker weet dat er geen vleermuizen zitten, want dan kunnen ze niet wegkomen door de winterslaap. De beste tijd voor de werkzaamheden is dus van eind juli tot half oktober.

Hoe je erachter komt of er vleermuizen in je spouw wonen, wat je kunt doen om ze te ontzien en nog veel meer goede adviezen lees je in dit document. Met dank aan Corinna!