Het brouwteam verwerkte grote hoeveelheden citroenmelisse

Duurzame Energie Merenwijk en de Leidsche Bierbrouwerij presenteren op zaterdag 25 september met trots het duurzaam gebrouwen bier Broeks Blond aan wethouder Fleur Spijker. Het bier is speciaal ontwikkeld ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Merenwijk en bevat lokale ingrediënten als Merenwijkse citroenmelisse en honing. Proeven kan tussen 12 en 19 uur op de open dag van de brouwerij, Flevoweg 6 B Leiden. Daarna is het bier te koop op een aantal verkooppunten in Leiden.

Het eerste lustrumbier zal op 25 september om 15 uur feestelijk getapt worden door wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte en Wonen Fleur Spijker, die opgroeide in de Merenwijk. Het frisse, nazomerse bier is een ode aan de groene, bomenrijke Merenwijk die dit jaar zijn 50e verjaardag viert. Duurzame Energie Merenwijk bracht advies uit voor een energiezuiniger brouwproces.

Smaken uit de wijk
Broeks Blond is vernoemd naar de in 1625 aangelegde Broekpolder en de gelijknamige Broekweg die nog steeds de Merenwijk met het centrum van Leiden verbindt. Het brouwteam van wijkbewoners heeft gebruik gemaakt van de beste ingrediënten die voorhanden waren in de wijk. De citroenmelisse werd in grote hoeveelheden aangedragen door wijkbewoners en door voedselbos Okkerheide. Ook bewoners van aanpalende wijken plunderden hun tuin en kwamen met grote bossen citroenmelisse aandragen. De honing in Broeks Blond is afkomstig uit de bijenkasten bij Kinderboerderij Merenwijk van wijkimker Aad Wolvers. De bostel (graanresten) die overblijft na het brouwen van het bier is (lekker circulair) als voedsel voor de varkens afgeleverd bij de kinderboerderij.

Duurzaam bier
Duurzaam is het bier onder andere door het gebruik van lokale ingrediënten. Die hoeven namelijk niet vanuit verre oorden te worden aangevoerd met CO2-uitstotende vrachtwagens en ook de distributie is lokaal. Bovendien kwam wijkenergiecoach Peter Engbers van Duurzame Energie Merenwijk langs bij de brouwerij om advies te geven over maatregelen die de brouwerij en het brouwproces energiezuiniger maken, onder het motto: klaar voor de volgende 50 jaar. Brouwer JW Fukkink: “Peter adviseerde een heel slim systeem voor het meten en regelen van het stroomverbruik. Daarmee kan ik onder andere de koeling en verwarming van de vergistingstanks nauwkeurig sturen. En dat scheelt veel energie.”
Het bier zal de komende tijd verkrijgbaar zijn bij verschillende verkooppunten in de stad, waaronder Neuteboom in winkelcentrum De Kopermolen.