Onlangs schreef Merenwijkbewoner K. Kombrink in een ingezonden brief in het Leids Dagblad dat spouwmuurisolatie niet altijd mogelijk is, bijvoorbeeld voor betonsteen. Dat ligt wat genuanceerder, aldus oud-wijkambassadeur Marc Koene. Voor isolatie van een muur met betonsteen bestaan goede oplossingen. Het is belangrijk dit door een vakman te laten beoordelen. We helpen je alvast op weg met wat uitgangspunten van Marc, Vereniging Eigen Huis en Milieu Centraal.

Sommige steensoorten nemen vocht op. Een voorbeeld is de betonsteen waarmee de woningen in de Werven zijn gebouwd. Ook in de Plaatsen is met betonsteen gebouwd. Door na-isolatie van de spouwmuur ontstaat het risico dat het vocht in de muur bevriest en de steen barst.

De oplossing is met een vochtbestendig isolatiemateriaal te werken en de muur aan de buitenkant te impregneren. In de Werven heeft een bewoner de buitenmuur geïsoleerd met UF-schuim en de betonstenen geïmpregneerd. Dat gaat goed. Het heeft nadien meerdere keren hard gevroren en de muur is schadevrij.

Er zijn twee nadelen aan deze oplossing. De prijs per vierkante meter is hoger en het impregneren moet eens in de 10 jaar herhaald worden. De prijs weegt wel op tegen de besparing op de gasrekening.

Andere aandachtspunten bij spouwmuurisolatie

Er zijn andere aandachtpunten bij spouwmuurisolatie. Soms heeft een vorige eigenaar al isolatie aangebracht. Soms is het metselwerk slecht. Vaak zijn er oplossing. Schakel daarom altijd een vakbekwaam isolatiebedrijf in om de precieze situatie te beoordelen. De energiecoaches van Duurzame Energie Merenwijk helpen u daarbij graag op weg.

Een beetje isolatie in de spouw
Sommigen spouwmuren in de Merenwijk hebben al een klein beetje isolatie, bijvoorbeeld de woningen in de Duinen en de Dalen. Er is nog vier centimeter spouw over en die kan prima gevuld worden met EPS-parels. Daarmee verdubbelt de isolatiewaarde van de muur en neemt de gasrekening merkbaar af.

Na-isolatie in de jaren ‘90
Voormalige huurwoningen in de wijk hebben in de jaren ’90 na-isolatie gekregen. Dat is het geval in delen van de Grassen en de Zegges. Ook de woningen in de Banken met de plattte daken hebben van de toenmalige verhuurder na-isolatie ontvangen. In deze gevallen heeft extra na-isoleren geen. zin.

Baarden en bouwresten in de spouw
Ook de kwaliteit van het metselwerk is belangrijk voor spouwmuurisolatie. Als er metselspecie uitpuilt of bouwresten op de bodem van de spouw liggen, zorgt na-isolatie voor vochtproblemen. Van woningen in de Rozen is dit een bekend probleem. Het verschilt echter van huis tot huis. Een vakbekwaam isolatiebedrijf zal daarom altijd de spouw met een endoscoop controleren op dit probleem.

Meer informatie over spouwmuurisolatie

Milieu Centraal en de TU Delft hebben de feiten en fabels over spouwmuurisolatie op een rij gezet. Daarin staat alle kennis over manieren om een spouwmuur te isoleren vermeld. Ook bespreken de auteurs een aantal onjuiste uitspraken over de risico’s van spouwmuurisolatie, de fabels.

Ook de Vereniging Eigen Huis geeft advies over isolatie van spouwmuren. Ze hebben het gratis e-book Je huis verduurzamen met spouwmuurisolatie uitgebracht. Ook niet-leden kunnen het downloaden via deze link: https://www.eigenhuis.nl/energie/maatregelen/e-book-spouwmuurisolatie#/