Er komen wat vragen binnen bij Duurzame Energie Merenwijk naar aanleiding van een petitie die momenteel in de wijk wordt uitgedeeld. Daarin wordt gesuggereerd dat op 10 maart het besluit valt of we in onze wijk een warmtenet krijgen of niet. Op die datum geeft de gemeenteraad namelijk haar mening over de Transitievisie Warmte, die Burgemeester en Wethouders als voorstel hebben ingediend. Hoe zit dat? Als de gemeenteraad op 10 maar ja zegt tegen de Transitievisie Warmte, zitten we dan voor altijd vast aan een warmtenet, aan één warmteleverancier en hoge kosten?

Een warmtepomp kan een goed alternatief zijn voor stadswarmte.

Daar kunnen we kort over zijn: nee, zo’n vaart loopt het niet. De Transitievisie is een grove schets van mogelijke oplossingen om Leiden als geheel in de toekomst te verwarmen. Het is een plan op stadsniveau waarin vooral staat dat warmtenetten in veel gevallen een goed en betaalbaar alternatief kunnen zijn voor gasgestookte cv-ketels. Ook staat er in het stuk dat een zogenoemde multibronnen-strategie het beste is. Met andere woorden: de gemeente wil allerlei verschillende oplossingen gebruiken. Welke, dat verschilt per wijk.

Warmtenet in de Merenwijk?


De Transitievisie Warmte concludeert dat er in de Merenwijk al stukjes stadswarmtenet liggen (in Slaaghwijk) en dat het dus logisch lijkt om daarop uit te breiden naar delen van de wijk. Of dit dé oplossing voor de hele wijk is, is nu nog niet te zeggen. Er is al wel in kaart gebracht welke warmtebronnen we in de Merenwijk hebben. Dat zijn bijvoorbeeld het oppervlaktewater, de rioolwaterzuivering en stadswarmte. Om die warmte te kunnen gebruiken, heb je wel een warmtenet nodig. Oplossingen zonder warmtenet zijn individuele oplossingen zoals (hybride) warmtepompen.

Eerst wijkuitvoeringsplannen


Wat er ook gebeurt, het wordt niet volgende maand besloten. Eerst moet de Transitievisie Warmte namelijk per wijk worden uitgewerkt in een zogenoemd wijkuitvoeringsplan. De Merenwijk is een grote wijk. De kans is groot dat straks de wijk in bijvoorbeeld 6 buurten wordt opgedeeld en dat per buurt gekeken wordt wat de beste oplossing is om de woningen te verwarmen: een buurtuitvoeringsplan, dus eigenlijk. Die plannen gaat de gemeente de komende jaren maken, nadrukkelijk in samenwerking met de wijkbewoners. Dat kan ook niet anders, want de gemeente kan mensen niet dwingen. Die plannen moeten in goed overleg gemaakt worden, anders gebeurt er niets.

Wat kunnen wij als wijkbewoners doen?

Het wordt natuurlijk heel belangrijk dat wij ons als bewoners bemoeien met de oplossingen die voor onze buurten bedacht worden. Het gaat tenslotte om onze huizen (ook als dat huur is) en om onze energierekening. We roepen iedereen dan ook op om zich straks aan te melden als de gemeente bewoners zoekt om mee te denken en mee te beslissen over de wijkuitvoeringsplannen.
En verder: half maart zijn de verkiezingen. Het loont de moeite om eens even te kijken wat de partijen in hun verkiezingsprogramma’s schrijven over de energietransitie. Gaan ze zich bijvoorbeeld inzetten voor inspraak van wijkbewoners? Wat vinden ze van restwarmte uit Rotterdam? En wat willen ze doen om te zorgen dat energie betaalbaar blijft?

We hebben een advies voor je

Ook als je helemaal geen zin hebt om je te verdiepen in de energietransitie hebben we een advies: wat je ook doet (we kunnen het niet vaak genoeg zeggen), ga gewoon vast wat minder energie gebruiken. Zet je cv-ketel op 60 graden in plaats van 80; trek ’s avonds een vest aan in plaats van de thermostaat hoger te draaien; kies HR++-glas en vloerverwarming als je gaat verbouwen; stook niet op zolder of de slaapkamer als je daar toch haast niet komt; maak je kieren dicht; leg zonnepanelen op je dak. Afijn, zo kunnen we nog wel even doorgaan. En dat doen we ook, kijk maar op deze pagina. Of je je warmte straks uit de gasleiding, een warmtenet of een warmtepomp haalt; hoe minder je gebruikt, hoe minder je betaalt. Zo simpel is het.