In een maand tijd hebben maar liefst 186 Merenwijkers meegedaan met de actie Zet ‘m op 60 en de temperatuur van hun cv-ketel verlaagd. We zijn hartstikke trots op dit mooie resultaat. Al die wijkbewoners weten nu hoe makkelijk het is om te besparen op je energierekening, zonder in te leveren op wooncomfort. Een verlaging van 80°C naar 60°C levert per huis maximaal € 90 per jaar op. Als Merenwijkers besparen we niet alleen geld, maar gezamenlijk ook nog circa 9300 kuub gas en 16.740 kilo CO2.

Erik Sistermans uit de Stokroos vond het ‘in een handomdraai geregeld’.

In de buurt Karpers en Forellen draaiden de meeste mensen de temperatuur van hun cv-ketel omlaag. Met 42 deelnemers kwam deze buurt als winnaar uit de bus. Daarna volgden de Heides/Zegges/Grassen en de Bessen/Tuinen, elk met 26 deelnemers. De drie bewoners die een bespaarbox hebben gewonnen hebben daar inmiddels bericht van gekregen.

Geld, gas en CO2 besparen
In totaal hebben de 186 deelnemers samen € 7440 (gasprijs 2021), 19300 kuub gas en 16740 kilo CO2 bespaard. Duurzame Energie Merenwijk vermoedt overigens dat veel wijkbewoners wel de temperatuur van hun cv-ketel lager hebben gezet, maar zich niet hebben geregistreerd op de website. De totale besparing ligt dus waarschijnlijk vele malen hoger.

“Ik had dit 5 jaar eerder moeten doen.”
De actie Zet ‘m op 60 is bedoel om mensen te laten zien hoe makkelijk je geld en gas kunt besparen, zonder te hoeven investeren en zonder in te leveren op wooncomfort. Wijkbewoner Hansje Huson deed ook mee: “Ik was onthutst over hoe makkelijk het was. Dat je denkt: waarom heb ik dit niet al 5 jaar geleden gedaan. Want ik wist wel dat je kon besparen met een lagere temperatuur. Maar ja, je weet hoe het gaat…. Kortom: gewoon even doen.”

60°C en toch warm
De temperatuur van de meeste cv-ketels staat standaard te hoog afgesteld, namelijk op 80°C. Dat is niet alleen hoger dan nodig voor de meeste huizen, het zorgt er ook voor dat HR-ketels minder efficiënt werken. Een lagere stand (aangeraden wordt 60°C) zorgt ervoor dat het huis in de meeste gevallen even warm wordt, alleen de opwarmtijd is iets langer. Sommige Merenwijkers meldden zelfs dat ze hun huis op 55 of zelfs 35 graden nog warm krijgen.