Energiecoach Michiel Molevelt kent dit woningtype goed. Hij woont zelf in de straat.

Sinds de stijgende energieprijzen is er een stormloop ontstaan op de energiecoaches, de vrijwilligers die kosteloos bespaaradvies geven. Duurzame Energie Merenwijk vierde deze week het 100e energiecoachgesprek in twee jaar. Energiecoach Michiel Molevelt ging langs bij straatgenoot Floris Dekker.

Er zijn bloemen voor Dekker, maar ook voor Michiel Molevelt van het Merenwijkse energiecoachteam. Ze zijn de hoofdrolspelers in het 100e energiecoachgesprek van Duurzame Energie Merenwijk. DEM liet twee jaar geleden 4 energiecoaches voor de wijk opleiden met een donatie van de Rabobank. Inmiddels zijn het er al 10. Ze hebben hun handen vol aan de aanvragen voor een adviesgesprek.

Tocht in de gang
Energiecoach Michiel loopt met Dekker het hele huis door, volgens een vaste aanpak. Samen kijken ze naar isolatiemogelijkheden, zelf duurzame energie opwekken en efficiënt omgaan met energieverbruik. De wensen en plannen van Dekker komen eerst aan de orde: hij wil de garage verbouwen tot slaapkamer en piekert over vloerverwarming. Dat is volgens de energiecoach niet nodig. Convector-radiatoren houden de boel warm genoeg en dan hoeft niet de hele vloer open. Bij de voordeur constateert de energiecoach dat de tochtborstel niet goed aansluit, waardoor een koude luchtstroom de gang inkomt. Dat gaat op het lijstje ‘makkelijk te verhelpen”. Molevelt woon in hetzelfde type woning als Dekker, dus hij weet precies hoe het huis in elkaar zit en waar bespaarmogelijkheden zitten.

Iedereen kan besparen op energie

De vrijwilligers van DEM hebben als doel iedereen op weg te helpen die energie wil besparen en zijn rekening omlaag brengen. Oplossingen zijn niet per se duur of ingewikkeld, iedereen bepaalt zelf wat hij haalbaar vindt. Floris Dekker krijgt als 100e ‘klant’ een cadeautje: twee pakjes radiatorfolie, makkelijk aan te brengen met tweezijdige tape. Dat is zo gebeurd en bespaart al snel een paar tientjes per jaar. Dekker wil het liefst helemaal van het gas af en met energielabel B hij is aardig op weg. Hij wijst naar zijn twee kinderen: “We moeten een beetje zuinig zijn met energie. Dat wil ik die apies ook meegeven.”

Energiecoach boeken

Boek ook een energiecoach! Of kijk hier voor meer info over slim verduurzamen.