Steeds meer bewoners willen graag hun elektrische auto’s aan huis opladen (in plaats van aan de openbare laadpaal), om hem  als accu te kunnen gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Dat kan nu alleen als je zelf een oprit hebt, maar niet als je gebruik maakt van een parkeerplaats op de openbare weg, bijvoorbeeld voor je huis.

DEM zou laden aan huis graag stimuleren: het is handig om je zelf opgewekte stroom op te slaan in de accu van je auto en die ook meteen weer zelf te gebruiken. Daarom hebben we bij de gemeente geïnformeerd wat er mogelijk is. Mag je bijvoorbeeld een kabelgootje aanleggen over de stoep. Het antwoord luidt vooralsnog helaas nee.  Losse snoeren over de stoep leiden tot onveilige situaties en kabelgootjes tot verrommeling, aldus de gemeente. Bovendien is er in dat geval van “privaat laden in de openbare ruimte” en dat is niet toegestaan. Laden mag alleen op je eigen oprit.

Ook het aanvragen van een ‘eigen’ laadpaal in de openbare ruimte is niet mogelijk, omdat laadpalen daar openbaar zijn en dus door iedereen te gebruiken moeten zijn. Leiden staat hier overigens niet alleen in, de omliggende gemeenten hanteren vergelijkbare regels.

Wel roept de gemeente iedereen op die interesse heeft in een laadpaal die aan te vragen. Daarmee wordt duidelijk hoe groot de vraag is. Als de rioolvervanging dan plaatsvindt (in ’26 in Slaaghwijk, de rest van de Merenwijk later) en Liander gaat haar netten verzwaren en laadpalen aanleggen, kan er rekening gehouden worden met een flink aantal extra palen.