Hoe kom je de winter door met een lagere energierekening? De vrijwilligers van Duurzame Energie Merenwijk hebben een kleine 8.000 euro subsidie van de gemeente Leiden gekregen om hun medewijkbewoners daarbij te helpen. Die gaat onder andere naar een kleinschalige, collectieve warmteoplossing die mensen minder afhankelijk maakt van duur gas. Natuurlijk kun je kiezen voor je eigen warmtepomp, of wachten op een mogelijke aansluiting op een warmtenet vanuit de gemeente. Maar daar tussenin zitten ook andere oplossingen, zoals kleinschalige energie-uitwisseling met de andere mensen op je pleintje. Of een buurtbatterij. We noemen dat: een buurtenergiesysteem.

Duurzame Energie Merenwijk zoekt bewoners die een stap verder willen zetten dan een tochtstrip plakken. In samenwerking met energiecoöperatie Energiek Leiden gaat DEM op korte termijn een testproject opzetten. Een groep bewoners zal daarin uitzoeken of ze gezamenlijk een buurtenergiesysteem kunnen organiseren – een kleinschalige, collectieve warmteoplossing in handen van bewoners, die zo hun lokale eigen energie kunnen opwekken. Wil je hieraan meedoen? Stuur dan een mailtje naar info@duurzameenergiemerenwijk.nl.

De pilot komt op een moment dat de gemeente Leiden start met de zogenoemde wijkuitvoeringsplannen. DEM wil met de pilot een positieve impuls geven aan de plannen en laten zien dat er meer mogelijk is dan een grootschalig warmtenet of individuele warmtepompen. Voorzitter Tjitske Veldkamp: “Het is makkelijk om tegen van alles nee te roepen. Maar uiteindelijk moeten we allemaal over op andere vormen van warmte. Dan kun je maar beter je energie stoppen in innovatieve oplossingen waar je als bewoner echt iets mee opschiet.”

Ook snel je huis aanpakken
Daarnaast gaat DEM natuurlijk ook weer vol voor maatregelen ter verduurzaming van woningen, zoals isolatie. Met de subsidie van de gemeente Leiden organiseren we deze winter 2 informatieavonden. Daar kun je terecht voor onder andere warmtefoto’s (waar lekt je huis warmte), gratis advies van de energiecoach, en kant-en-klare stappenplannen voor isolatie en verduurzaming per woningtype. Veldkamp: “Wij zijn van de praktische oplossingen. Als je minder wilt betalen aan energie, moet je slim je woning aanpakken. Met de huidige energieprijzen verdien je elke maatregel sneller terug dan ooit.”