Deze week verschenen er her en der kritische berichten in de media over warmtepompen. Die zouden aanmerkelijk minder ‘groen’ zijn dan aangenomen. Voordat je je warmtepomp acuut afbestelt: hoe zit dat nou precies?

Wat is er mis met de warmtepomp?

Recent onderzoek naar warmtepompen heeft aangetoond dat ze minder milieuvriendelijk zijn dan eerder berekend. Dat zit vooral in de zogenoemde koudemiddelen die erin zitten, en die ook te vinden zijn in koelkasten. Ook zitten er elektronica in, zoals chips. Deze onderdelen zijn vervuilend wanneer ze in de natuur terechtkomen. Net als bij een koelkast of je oude elektronische apparatuur is het dus zaak dat ze goed en professioneel gerecycled wordt wanneer de pomp aan het einde van zijn levensduur is gekomen.

Kijk ook naar de energieprestatie

De berekeningen die deze week het nieuws haalden gaan echter alleen over de milieuscore van warmtepompen, en niet over de energieprestatie. Je moet dus in de overwegingen ook de CO2-reductie meenemen die je bereikt met je warmtepomp. Een nieuwbouwhuis met een warmtepomp stoot bijvoorbeeld maar de helft van de CO2 uit, vergeleken met een cv-ketel, ook als je de extra elektriciteit voor de pomp meeneemt in je berekening.

Warmtepomp nog steeds goed idee

Al met al is het nog steeds verantwoord (en goed voor je energierekening) om je huis te verwarmen met een warmtepomp. Bedenk wel dat een warmtepomp een soort eindstation is als je minder gas wilt gebruiken. Alle stappen die je moet nemen om je huis klaar te maken voor een (hybride) warmtepomp – vloer-, spouwmuur- en dakisolatie, dubbel glas enz – tellen mee in je energieverbruik. En met al die maatregelen gaat je energierekening structureel omlaag. Dus of je nou een warmtepomp neemt of niet: blijf gewoon lekker verduurzamen.

DEM helpt je graag op weg met aanbevelingen van de energiecoach of tips voor je huis

De brongegevens voor de berekeningen vind je op de website van de Nationale Milieudatabase