Toen Linda van de Voort vier jaar geleden vanuit het centrum verhuisde naar de Merenwijk, werd ze meteen maar lid van de wijkvereniging. Daar liep ze de mensen van Duurzame Energie Merenwijk tegen het lijf en van het een kwam het ander. Vanaf 1 september volgt ze Tjitske Veldkamp op als voorzitter. 

Linda van de Voort: “Ik wil mezelf nuttig maken.”

Een echte Leidse is ze, Linda van de Voort (Leiden 1980): opgegroeid in de Professorenwijk, daarna jaren in het centrum gewoond. “Fijn wonen daar, maar thuis hadden we altijd een tuin en ik miste dat echt. In het centrum had ik alleen een balkon, waar als ik een straaltje zon op kon vangen als ik om half vier over de reling hing.” De Merenwijk kwam in beeld omdat, in Linda’s woorden, de huizen daar tenminste nog enigszins betaalbaar waren. “En ik kende de wijk al, omdat een vriendin van me in de Condorhorst woonde.” Het werd een woning in de Rodes, die ze overnam van mensen die het huis eerder van woningcorporatie Ons Doel hadden gekocht. 

De hele straat duurzaam
“Toen ik het huis nét gekocht had, hoorde ik van de plannen van Ons Doel om de huurhuizen grondig te renoveren en te isoleren. Het leek me een goed idee om dan meteen maar mee te doen als huiseigenaar en de mensen in mijn buurt ook te vragen of ze interesse hadden. Via wijkambassadeur Marc Koene kwam ik in contact met DEM. Samen hebben we toen bijna anderhalf jaar gesleurd aan een plan om niet alleen de huurwoningen, maar de hele straat in één keer te verduurzamen. We huurden een onafhankelijke bouwadviseur in die het plan van Ons Doel heeft doorgerekend. Dat we er uiteindelijk niet uit zijn gekomen met Ons Doel, vind ik nog steeds een grote gemiste kans! Gelukkig is er een grondige evaluatie geweest van het project en kunnen we het hopelijk volgende keer beter aanpakken. Dan weten we elkaar in een eerder stadium te vinden bij dit soort projecten.”  

Thuis in de buurt
“Het past wel bij mij om meteen de straat erbij te betrekken. Ik wil mezelf nuttig maken en aansluiting zoeken bij de mensen om me heen. Bij ons thuis kon je vroeger ook altijd aankloppen als je een handje nodig had. Daarom ben ik ook direct lid geworden van de wijkvereniging. Weet je meteen wat er speelt in de wijk. Ik voel me inmiddels echt thuis. Ik heb een leuke buurt, een allegaartje met heel veel verschillende achtergronden en nationaliteiten. Het voelt warm, de buren letten nog een beetje op elkaar.”

Grote en kleine dingen
“In het dagelijks leven ben ik te vinden op het partijkantoor van de VVD waar ik onder andere de ledenadministratie doe en verantwoordelijk ben voor de interne dienstverlening. Een leuke baan, waar geen dag hetzelfde is. In mijn vrije tijd vind je me vaak in de keuken. Ik ben dol op koken en op de Italiaanse keuken! 
Wat Duurzame Energie Merenwijk betreft: als voorzitter hoop ik dat we een aandeel kunnen leveren aan het wijkuitvoeringsplan en dat er een mooi plan komt te liggen voor de hele wijk, waar mensen een goed gevoel bij hebben. Op kleinere schaal gaan we gewoon door met praktische hulp geven: verduurzaming hoeft niet meteen heel groot of ingewikkeld te zijn, je kunt ook kleine dingen doen. Zo doe ik het ook in mijn eigen huis. Ik ben behoorlijk handig, en ik heb bovendien een handige vader. Dan kom je een heel eind! Als ik het kan, kunnen anderen het ook. En anders helpt DEM je wel op weg.” Kijk dus vooral eens op onze website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Naam: Linda van de Voort
Geboren: Leiden, 1980
Ervaring: bestuur VVD Leiden