Een nieuwe website Nationaal Energie Dashboard (ned.nl) verzamelt alle Energiedata van de gas- en elektriciteitsvoorziening in Nederland. Met dit overzicht kan je bv zien op welke dag en tijdstip de meeste zon- en windenergie wordt opgewekt of wanneer de vraag naar gas het grootst is. Benieuwd naar welke uren de komende dag de meeste duurzame elektriciteit wordt opgewekt, check dan het groenste moment. Door te kiezen voor dan stroom te gebruiken bespaar je CO₂ en ontlast je het netwerk.

Het Energieweerbericht

In het Energieweerbericht kan je zien op welke dag de meeste zon- en windenergie wordt opgewekt.

Het Energieweerbericht op 23-3-2024

Benieuwd naar welke uren de komende dag de meeste duurzame elektriciteit wordt opgewekt, check dan het groenste moment.

Het groenste moment

Ontdek wanneer je meeste duurzame stroom wordt opgewekt. Dit is het groenste moment.

  • De stroom uit je stopcontact komt van diverse bronnen. Sommige hebben CO₂ uitstoot en andere weer niet. Door te kiezen voor stroom die op dat moment duurzaam wordt opgewekt in Nederland bespaar je CO₂.
  • Elektriciteit kan niet goed opgeslagen worden. Help het milieu door stroom te gebruiken op het moment dat deze duurzaam wordt opgewekt. Oftewel: gebruik je stroom op een groen moment!
  • Aardgas gebruiken we om te verwarmen, koken en douchen. Vooral als het koud is, is de vraag naar gas het grootst. Dit zijn de momenten waarop het meeste gas bespaard kan worden. Bespaar je gas, dan bespaar je ook C0₂. Dit is goed voor het klimaat én voor je portemonnee.

Het groenste moment van stroom op 23-3-2024 (de hoogste groene stroom productie)

Een andere manier om te kijken naar het groenste moment is de dynamische marktprijs voor stroom per uur. Zie bv in dynamisch-tarief.nl. Als de stroom prijs laag in (en steeds vaker zelfs negatief), dan is het het beste moment om zelf stroom te gebruiken (zoals wasmachine en vaatwasser aan zetten, en zeker het opladen van elektrische autos). Dit helpt ook om uitschakeling van zonnepanelen te voorkomen of te verminderen. Op het voorbeeld hier beneden van 23 maart was er een behoorlijke wind (windkracht 5) en redelijk wat zon rond het middaguur waardoor prijzen negatief werden. In zomer 2023 waren er zelfs momenten dat de stroomprijs -60 cent werd door veel wind en zon met beperkte vraag naar stroom.

Dynamische marktprijs voor stroom op 23-3-2024

 

Energiedata van de gas- en elektriciteitsvoorziening in Nederland

In onderstaande overzichten van Nationaal Energie Dashboard (ned.nl) vind je gegevens over de CO₂-emissies,  de opwek van elektriciteit en het verbruik van gas op een bepaald moment in Nederland. De gegevens op de website zijn actueel; ze gaan over het afgelopen beschikbare uur.

Elektriciteit en gas productie op 23-3-2024 om 13.00

 

Voor de liefhebbers, er zijn meerdere websites die ook de CO₂-emissies, de opwek van elektriciteit en het verbruik van gas op een bepaald moment in Nederland weergeven, maar net weer op een andere manier:

Energieopwek.nl Energie opwek in Nederland en uitleg van alle bronnen

Electricity maps Energie kaart en data van de hele wereld

De infographics van Energie in Cijfers Nederland laat zien hoe het energiesysteem in Nederland in elkaar zit en wat daarbij uitgestoten wordt aan broeikasgassen. De informatie kan helpen voor een goed gesprek over energie en duurzaamheid. Klik op de links of plaatjes voor de volledige posters. EBN-Infographic-2024 Energie in cijfers