Sinds deze zomer rekenen alle energieleveranciers bij vaste energiecontracten zogenoemde terugleverkosten. Zonnepaneelbezitters betalen een vergoeding aan het energiebedrijf voor ieder kilowattuur dat zij aan het stroomnet terugleveren.
Dat levert soms rare situaties op, blijkt uit een goede analyse van NU.nl. Sommige leveranciers rekenen dermate veel terugleverkosten waardoor klanten die meer terugleveren dan zelf verbruiken duurder uit zijn dan klanten die evenveel terugleveren als verbruiken. Extra panelen op je dak kosten daardoor geld in plaats van dat ze nog geld opleveren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Als voorbeeld neemt NU.nl klanten met zonnepanelen die 3.500 kilowattuur verbruiken én terugleveren. Zij betalen nu gemiddeld iets meer dan 340 euro per jaar. Zoals je in het plaatje hiernaast en in het artikel hieronder kunt zien, is dat 315 euro meer dan de gemiddelde prijs van een stroomcontract een half jaar geleden. Tot een jaar geleden kregen zonnepaneelbezitters vaak zelfs geld toe op hun energierekening. Het financieel voordeel van zonnepanelen is dus minder groot geworden (ongeveer gehalveerd), maar het blijft dus wel opleveren (zie plaatje hieronder).
Investeren in zonnepanelen blijft bijdragen aan duurzame energie en zal over de lange termijn hoogstwaarschijnlijk financieel aantrekkelijk blijven. Deze situatie kan natuurlijk wel weer veranderen. Als de elektriciteit prijzen weer toenemen zal het voordeel van zonnepanelen ook weer groeien. Met de afschaffing van de salderingsregeling (wordt verwacht per 2027) wordt het financieel interessanter om zoveel mogelijk van de zonnestroom direct zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren. Je verhoogt je eigen verbruik in eerste instantie door elektrische apparaten zoveel mogelijk te gebruiken op de momenten dat de zon schijnt, in plaats van in de avonduren.
Een van de interessante innovaties is de zonnestroomboiler (niet te verwarren met de zonneboiler). Een zonnestroomboiler zet overtollige energie van zonnepanelen om in warm tapwater. Hiermee kun je vervolgens douchen en afwassen et cetera.
De opslagcapaciteit van een zonnestroomboiler hangt af van zowel de grootte van de boiler als de beschikbaarheid van zonne-energie. Een grote boiler van 150 liter kan voldoende warm water leveren om een gemiddeld huishouden enkele dagen te voorzien, zonder gebruik van aardgas. In een boilervat van 150 liter kun je ongeveer 9 kWh opslaan.
De zonnestroomboiler is dus een slimme techniek om je eigen verbruik te verhogen. Andere manieren zijn een warmtepomp, je auto thuis laden, een thuisbatterij, en de zonnepanelen (indien mogelijk) in oost-westopstelling plaatsen.
Zie voor een volledige analyse de artikelen in NU.nl en in Hier.NU.