De Startnotitie voor de verduurzaming van de Merenwijk ligt er. Wat zijn de stappen die nu gezet moeten worden? We vragen het Peter Engbers die namens het bestuur van DEM nauw bij het hele proces is betrokken. Er zijn heel veel belangrijke maar ook spannende stappen bij, vindt Peter. Levert het onderzoeksbureau goede en begrijpelijke rapporten? Wat gaan bewoners kiezen? En kan het warmtebedrijf uiteindelijk leveren wat wij willen? Een interview.
“Voor mij persoonlijk is het proces om tot een goed rapport van het onderzoeksbureau te komen het spannendst.”
Wat is de eerste stap die nu wordt gezet?
“We willen eerst een goed overzicht hebben van de vele mogelijkheden die er zijn om de Merenwijk te verduurzamen. Wij, dat zijn dus DEM, Tegengas en de gemeente samen. Via een openbare aanbesteding vragen we onderzoeksbureaus dat werk te doen. We vragen het gekozen onderzoeksbureau naar heel veel aspecten te kijken. Denk aan techniek, duurzaamheid, haalbaarheid, kosten, risico’s, enzovoort. We geven ook de opdracht om de verschillende methoden helder en simpel te presenteren. Dat is belangrijk, omdat we de resultaten aan alle bewoners van de Merenwijk willen voorleggen.”
Wat is de volgende stap?
“De bewoners kiezen vervolgens welke methodes verder uitgewerkt gaan worden. Het mogen er maximaal 7 zijn. Het onderzoeksbureau gaat diepgaande studies doen naar deze 7 opties. We verwachten in de loop van het volgende jaar het rapport. Merenwijkers moeten daarna hun favoriete oplossing kiezen. De werkgroep heeft vervolgens de taak om een Wijk Uitvoeringsplan (WUP) te maken. Daarbij hoort een heel traject van kavels en warmtebedrijf aanwijzen. Het college van B&W stelt het wijkuitvoeringsplan uiteindelijk definitief vast.”
Komt er in het rapport ook iets in te staan over de kosten?
“Zeker, allerlei kosten per techniek horen er in te staan. Dat zijn zowel de kosten (investering en jaarlijkse kosten) die een particulier maakt als de maatschappelijke kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die gemaakt worden om het elektriciteitsnet te verzwaren als er veel warmtepompen komen. Die kosten moeten worden meegerekend als maatschappelijke kosten.”
Wanneer wordt de WUP goedgekeurd door het college van B&W?
“Ik verwacht dat het proces tot hier minstens twee jaar duurt. Over de stappen hierna kan ik geen zinnig jaar noemen. Zeker is dat het jaren kan duren voordat bewoners een offerte van een warmtebedrijf krijgen.”
Ik heb gehoord dat Tegengas en DEM een energiecoöperatie willen oprichten?
“Daarover zijn we nu aan het overleggen. Als we dit doen staan we sterker in het proces om samen naar schone energie in de Merenwijk te gaan. Ook kunnen we dan klaar staan als de bewoners gekozen hebben voor een collectieve oplossing om dat aan te bieden via deze coöperatie.
Kan gemeente het gas afsluiten?
“De gemeente heeft de wettelijke mogelijkheid om bewoners van het gas af te sluiten, maar pas minimaal acht jaar nadat de WUP is goedgekeurd. Natuurlijk moet dan eerst een collectieve oplossing aangeboden zijn en moeten bewoners de mogelijkheid hebben om hun eigen oplossing te kiezen (zo moeten de netcongestieproblemen opgelost zijn zodat een warmtepomp kan werken).”
Wat vind jij de spannendste stap in het hele proces?
“Voor mij persoonlijk is het proces om tot een goed rapport van het onderzoeksbureau te komen belangrijk. Veel belangrijker is natuurlijk dat de bewoners van de Merenwijk dan de keuze mogen maken. Maar, nu ik erover nadenk, cruciaal is de fase daarna,. Is het warmtebedrijf dat de Merenwijk van warmte moet voorzien, in staat is een passend bod te doen? En zeer spannend wordt dat als we dit als bewoners zelf willen doen via een coöperatie”