Op 16 januari overleed Bas Edixhoven, kundig en zeer gewaardeerd lid van de werkgroep Kennis & Techniek. Bas meldde zich kort na de oprichting van Duurzame Energie Merenwijk als vrijwilliger, en dacht met zichtbaar genoegen mee over manieren om medebewoners te helpen energie te besparen. Hij had kennis van zaken, en kon die kennis ook op een heel plezierige manier overbrengen. We waren dan ook erg blij dat hij zich aanbood om de opleiding voor energiecoach te volgen en wijkbewoners van advies te voorzien.

Zelf gaf hij het goede voorbeeld door in 2020 een grondwarmtepomp aan te laten leggen om zijn huis te verwarmen. Eerst volledig isoleren vond hij daarbij niet nodig; hij liet het systeem overdimensioneren, dan kwam het wel goed. Hij vertelde erover op de website van DEM en haalde er als pionier ook de krant mee. En het werkte! Dat bleek toen hij na een periode van flinke vorst zijn eerste ervaringen deelde. Hij deed dat met twinkelende ogen; hij was zeer tevreden dat hij niet meer afhankelijk was van een energiebedrijf. Alleen de inductiekookplaat stelde in één opzicht teleur: de galettepan waarmee hij Franse boekweitpannenkoeken bakte bleek er eigenlijk te groot voor te zijn.

Bas leefde naar zijn overtuiging dat je gewoon zelf stappen in duurzaamheid moet zetten en was daarmee een voorbeeld. Die pragmatische instelling  is goud waard in een ingewikkeld dossier als de energietransitie. Maar bovenal was Bas een ontzettend slimme, aardige en belangstellende man. We missen hem.