Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit via Photo Voltaic (PV)-cellen. Deze elektriciteit wordt ook wel zonnestroom genoemd.
Zonnepanelen op het dak leggen is in veel gevallen een “no-brainer”. Het is zeer rendabel en duurzaam. Heb je een geschikt dak en bent je van plan om nog jaren in je woning te blijven wonen dan is het verstandig om zonnepanelen aan te schaffen. Zelfs als je de financiële middelen niet direct heeft dan kun je met aantrekkelijke leningen al snel genieten van zonne-energie. De huidige panelen leveren elke dag zoveel kilowatturen die je veel kosten op je energierekening bespaart. Juist Nederland is bij uitstek het geschikte land voor zonne-energie. Niet alleen omdat het aantal zonuren ruimschoots voldoende is om genoeg kilowatturen op te wekken, maar ook omdat wij in Nederland de teruglevering van kilowatturen mogen verrekenen met de geleverde stroom op momenten dat de panelen niet of te weinig kilowatturen leveren (salderings regeling). Waarom dan nog wachten?
Let wel op; de salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2025 wordt de regeling waarschijnlijk langzaam afgebouwd naar uiteindelijk 0 in 2031. Op dit moment valt nog 100% van de stroom die u teruglevert, onder de salderingsregeling. Van 2025 tot 2031 neemt dat percentage elk jaar af, om uiteindelijk op 0 te eindigen. Dat betekent dat van alle stroom die u aan het net teruglevert voor een deel het volle pond wordt vergoed. Maar voor de overige krijgt u ook nog steeds wat, alleen niet meer zoveel: hiervoor krijgt u, zoals de minister het verwoordt, een ‘redelijke vergoeding’. Deze ligt een stuk onder de stroomprijs inclusief heffingen en belastingen, maar is zeker niet verwaarloosbaar. Dit betekend dat een investering in zonnepanelen zich nog altijd de moeite loont, en kan een behoorlijke opbrengst geven over de komende 12 jaar èn daarna. Verder kan dan door het eigenverbruik te verhogen de opbrengst nog een stuk verder worden verhoogd. Kijk ook op “Hier opgewekt” voor: Wat leveren zonnepanelen nog op als de salderingsregeling wordt afgeschaft?
Let op, recentelijk zien we dat Zonnepanelen in de Merenwijk soms automatisch afgeschakeld worden wanneer er te veel stroom wordt geleverd aan het net. Zie dit bericht op ons DEM nieuws.
Vind alles over zonnepanelen op Zonnepanelen.net, het advies platform voor zonnepanelen. Kijk ook naar PolderPV.nl voor detail analyses van de zonnestroom markt. Denk je aan zonnepanelen op je dak? Op de Nationale Zonne Atlas staat de zonpotentie van alle 13.5 mln Nederlandse daken en die van je eigen dak. Waar let je op als je zonnepanelen wilt kopen? Kijk bv op de site van de consumentenbond voor tips. Als je mee wilt doen met de collectieve zonnepanelenactie van onze Goed ambassadeurs in Leiden, kijk dan op gagoed.nl/zonnepanelenactie.
Bedrijven zoals Zelfstroom, HalloStroom, en Solease houden soms een actie in de wijk voor de huur van zonnepanelen. DEM geeft hier antwoord op een aantal vragen uit de wijk. Als je zelf geen geld beschikbaar hebt om zonnepanelen te kopen is huren een goede optie. Heb je wel geld beschikbaar voor de investering, dan is zelf kopen veel gunstiger. Op de site van de consumentenbond wordt aangegeven dat zelf aanschaffen met een duurzaamheidslening ook gunstiger is dan huren. Wel loop je zelf alle risicos bij kopen.
Lees ook:
- Veel gestelde vragen
- Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?
- Bekijk de groenste leverancier in de Energievergelijker
- ‘Energiebesparen doe je nu‘: een website met verbeteropties voor je woning.